Sviz je protest pomočnic vzgojiteljic pripravljen stopnjevati. Foto: Goran Rovan
Sviz je protest pomočnic vzgojiteljic pripravljen stopnjevati. Foto: Goran Rovan

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je kot bistveno izpostavil izrazito solidarnostno podporo pomočnicam vzgojiteljic in njihovemu delu in utemeljevanje upravičenosti zahteve po izboljšanju plač. Te kot strokovne delavke dobijo okoli 600 evrov. Pri tem je izpostavil odgovornost njihovega dela in dejstvo, da od leta 2009 vlade priznavajo, da gre za neustrezno vrednotenje teh plač.

V Svizu računajo, da se bo ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič jasno opredelila do te zahteve, še posebej po tistem, ko je junija obiskala Sviz in "kjer so ji pomočnice vzgojiteljic brez dlake na jeziku povedale, kaj delajo in kakšno plačilo prejemajo".

Po Štrukljevih besedah so dobili zagotovilo, da bo ministrstvo pripravilo predlog sprememb za izboljšanje njihovih plač. Potem bo morala vlada povedati, ali se s predlogom strinja, a ministrstvo za javno upravo, ki je pristojno za plače v javnem sektorju, se doslej do tega vprašanja še ni opredelilo.

Shod bodo odpovedali, če se z vlado dogovorijo o ustreznem izboljšanju plač pomočnic vzgojiteljic. "Če tega ne bo, bo ta protestni shod pomenil začetek nekega zahtevnejšega konflikta, ki ga v Svizu nimamo namena ustaviti, dokler ne bodo upravičeno odpravljene anomalije pri vrednotenju dela pomočnic vzgojiteljic," je zatrdil glavni tajnik sindikata.

Iščejo rešitve
Na ministrstvu za izobraževanje so v odzivu zagotovili, da pripravljajo predlog rešitev, ki jih bodo predvidoma še v tem tednu predstavili ministrstvu za javno upravo in nato še ministrstvu za finance. "Upamo, da bomo skupaj našli rešitve in da protestnega shoda ne bo," so zapisali in dodali, da se zavedajo težkega položaja pomočnic vzgojiteljic ter da intenzivno iščejo rešitve.

V predlogu, ki ga pripravljajo, želijo "tako vsebinsko kot finančno ovrednotiti odgovornost, naloge in dela pomočnic vzgojiteljic, ki so se kopičile v zadnjih letih". "Iskanje rešitev je v domeni več resorjev in tudi občin," so poudarili.