Notranji minister Aleš Hojs je napovedal intenziviranje postavljanja ograj in drugih tehničnih sredstev za nadzor južne meje. Foto: BoBo
Notranji minister Aleš Hojs je napovedal intenziviranje postavljanja ograj in drugih tehničnih sredstev za nadzor južne meje. Foto: BoBo

Župani so presenečeni zaradi pomislekov o uporabi Slovenske vojske za varovanje državne meje v času, ko se v Sloveniji trudimo zajeziti epidemijo covida-19. "Odrekanje uporabe Slovenske vojske je v sedanjih razmerah zelo nevarno početje predvsem zato, ker se nam na južni meji lahko zgodi vdor večjega števila okuženih oseb," so navedli. To je nevarno predvsem za občane ob državni meji, pozneje pa tudi za vse druge v državi.

Posebej skrb vzbujajoče so po njihovem mnenju novice, da je okužba s koronavirusom že prisotna med prebežniki, ki so že v Evropi. Ob razmerah, v katerih so nastanjeni migranti v Evropi in Turčiji, so prepričani, da množične okužbe med njimi ne bo mogoče preprečiti. Dodali so, da so seznanjeni s predlogi o aktivaciji rezervnih in upokojenih policistov in podobno. "Nobenemu od teh predlogov ne nasprotujemo, vendar se je v preteklosti izkazalo, da ob upoštevanju takšnih predlogov ne moremo zagotoviti nekaj tisoč dodatnih ljudi," so opozorili. Menijo tudi, da je funkcija vojakov brez pooblastila, da lahko vojak pridrži in privede nezakonitega migranta, "brezpredmetna".

Tonin: Ljudje se vojske ne bojijo

Zaradi vsega navedenega so izrazili podporo predlogu za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi, ki govori o podelitvi izjemnih pooblastil vojski, in pozivajo državni zbor, da tak predlog tudi izglasuje. Pismo županov DZ-ju nosi datum 20. april, predali so ga ministru za obrambo Mateju Toninu, ki je nato njegovo vsebino na spletnem družbenem omrežju Twitter objavil v sredo. Kot je dodal, mu je podpise predal župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc. Župani "trdijo, da se ljudje Slovenske vojske ne bojijo in da želijo večjo varnost", je dodal Tonin.

Notranji minister Aleš Hojs je medtem napovedal intenziviranje postavljanja ograj in drugih tehničnih sredstev za nadzor južne meje. Kot je dejal, je mejo nepredušno mogoče zapreti samo z ograjo v celotni dolžini, z ustreznimi tehničnimi nadzornimi sredstvi in z vojsko oz. s policijo ob njej, a takega nivoja najbrž ne bomo imeli.

Kot je napovedal, pa bodo naredili vse, da bo meja čim bolje varovana. Po njegovem mnenju je nemogoče reči, da prehodov nezakonitih migrantov ne bo več, "le zajeziti jih je treba kar se da učinkovito".

Od novega direktorja policije, ki ga je imenoval, Hojs pričakuje kadrovanje, ki bo izboljšalo storilnost in uspešnost policije. Prejšnjim vladam in posebej nekdanji ministrici Vesni Gjörkeš pa je priznal, da so v materialnem smislu opremljanja in modernizacije policije naredili veliko.