Slovenija
(6)
Tokratni nadzor bo usmerjen predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve. Foto: BoBo

Poostren nadzor nad hitrostjo, obveznimi počitki in uporabo tahografov

Pod drobnogledom avtobusi in tovornjaki
23. julij 2018 ob 16:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ta teden bo potekala preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki se bo osredotočila na prekoračitve hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in uporabo tahografov.

Kot so sporočili z agencije za varnost prometa, gre za evropsko usklajeno akcijo, katere namen je spodbuditi voznike tovornih vozil in avtobusov k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov.

Na agenciji za varnost prometa voznikom tovornih vozil in avtobusov svetujejo, naj se vedno pripnejo z varnostnim pasom, poskrbijo pa naj, da bo varno pripet tudi tovor. Opominjajo jih, naj spoštujejo omejitve hitrosti in med vožnjo vzdržujejo varnostno razdaljo. Poleg tega naj upoštevajo zakonske omejitve o času vožnje, odmorih in počitkih.

Voznike so ob začetku akcije spomnili še, naj bodo pozorni tudi na znake zaspanosti. Takrat se je treba varno ustaviti, si privoščiti krajši spanec in popiti kavo, vožnjo pa nadaljevati šele, ko smo dovolj spočiti.

VIDEO
Varna vožnja tovornjakov in avtobusov
Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
zdravidudek
# 23.07.2018 ob 16:55
Poostren nadzor nad hitrostjo, obveznimi počitki in uporabo tahografov>> BRAVO – TO <<. Kaj pa PREHITEVANJE tovornjakov med seboj, z hitrostjo od 70 - 100 km/uro in delajo kolono več km. Ker ne more prehiteti tovornjaka, ali več tovornjakov.
Treba je prepovedati prehitevanje tovornjakov med seboj, nad 60 km/uro na AC in varnostno razdaljo med tovornjaki, najmanj 150m, da se lahko osebna vozila vključijo v kolono. Sedaj imajo razdaljo med seboj od 3 – 4m. Še bolje bi pa bilo, kot imajo v Italiji, da se tovornjaki podnevi ne smejo prehitevati med seboj.
Kaj pa pri zastoju na AC se NE RAZVRŠČAJO NA DESNO, ampak se postavijo na levo in desno ali na sredino in zadržujejo OSEBNA VOZILA. Tako da ne morejo intervencijska vozila MIMO.
Simba
# 23.07.2018 ob 16:45
bo osredotočila na prekoračitve hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in uporabo tahografov

kaj pa recimo varnostne razdalje?! to je una stvar, k se je v 90-ih % ne držijo?! a to pa ni pomembno?
mmeeddoo
# 24.07.2018 ob 00:49
Tovornjakarji po Sloveniji praviloma vozijo nad 90! Omejitev za priklopnike je po zakonu 80 km/h! https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/47-clen-najvisje-dovoljene-hitrosti-posameznih-vrst-vozil

S tem, da pri znaku 80 km/h na hitro malo zavrejo, potem pa spet poln gas ... meni za ritjo in hupat in blendat. V čem je težava? Pa prehiti, če imaš tako silo, da ne moreš po omejitvi vozit! Jaz ne bom plačeval kazni, ker ti po neki svoji logiki meniš, da lahko voziš hitreje kot omejuje znak in kaže števec ter ti stem daje pravico, da meni težiš!

Pa še nekaj. Se vozim zadnjič po Hrvaški AC. V uri in pol vožnje v nedeljo, sem videl tri tovornjake. Pri nas se ob nedeljah število samo malo zmanjša.

Pa saj ni drugega za pričakovati, ko pa nikoli ni nobene kamere, policaja ali provide na AC. Romuni čez Trojanske tunele ne vozijo pod 130.
domen.budalo
# 23.07.2018 ob 19:46
zdravidudek ti moram odgovoriti da prehitevanje tovornjak ne bi bilo sporno ČE bi vsi lepo vozili 90km/h kolikor imajo tudi tovornjaki največjo hitrost več kot 90km/h ne gredo... lep primer Avstrija nemčija... da preidemo k dejstvu voznik osebnih vozil v primerih vozijo pod 90km/ in tako delajo zmedo... ko greš z kamionom mimo vidiš folk z kabine tipkajo smsje se menijo po telefonu... in tako da ratuje zmeda.... bom dal primer rušenje cestniske v brezovici kamioni lepo vozijo 40 km/h avti pa kakor vidi kamion se dobesedno ustavijo in tako se ustavi cela kolona... da niti ne omenim pacientov ki vozijo z avtomobilom po avtocesti po 80km/h in tako seveda tovornjak začne prehitevat osebni avtomobil in za tovornjakom na PREHITEVALNEM PASU nastane zmeda....
aljo16
# 23.07.2018 ob 17:42
Prehitevanje jim tezko kar vzames ker so nekateri bolj polni ko drugi, bi pa bilo smiselno jih omejiti samo na tropasovnice ki so danes na vsakem klancu navzgor, pa ce se jim toliko mudi pa nej v hrib prehittevajo, na dvopasovnici je pa to res katastrofa, pa ponavadi se brez zmigovcev notr fajn pred tabo zavijejo,...
domen.budalo
# 23.07.2018 ob 19:34
agancija za varnost v prometu polek policije pripomore k večji varnost v prometu... lep videospot so naredili z tistimi smešnimi modeli.... v vednost vozniki tovornjakov in busov zakrivijo samo 7% prometnih nesreč ostalih 93% pa ostali udeleženci v prometu
Kazalo