Z akcijo za večjo varnost kolesarjev na Generalni policijski upravi želijo zmanjšati število umrlih in hudo poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade. Med nadzorom bodo preverjali, ali se kolesarji vozijo po pravi strani, ali vozijo skozi rdečo luč, izsiljujejo prednost, ali uporabljajo prenosni telefon med vožnjo.

Z vedno več kolesarji, ki že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, narašča tudi njihova ogroženost. Foto: BoBo
Z vedno več kolesarji, ki že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, narašča tudi njihova ogroženost. Foto: BoBo

Ne bodo spremljali le kolesarjev, temveč bodo pozornost namenili tudi odnosu drugih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in prehitevanjem preblizu ogrožajo kolesarje.

Na Policijski upravi Kranj so opozorili, da so za kolesarje najnevarnejše ceste mestna središča, zaradi višjih hitrosti pa ceste zunaj naselij. Najmanj nesreč pa je tam, kjer so kolesarske steze. V nevarnost se kolesarji sami spravljajo tudi z vožnjo po dva ali celo po trije vzporedno ali v daljši koloni brez presledka.

Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred dvema letoma izvedli na Agenciji za varnost prometa, je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške napravi pa približno 25 % kolesarjev.

Vsak kolesar je odgovoren, da poskrbi za tehnično ustreznost svojega kolesa in uporabo zaščitne opreme.

Ustrezno kolo mora imeti:

- brezhibno sprednjo in zadnjo zavoro,
- belo luč spredaj za osvetljevanje ceste ter rdečo luč zadaj, odsevnike na pedalih ali na boku,
- zvonec,
- ustrezno napolnjene pnevmatike,
- primerno nastavljeno višino krmila in sedeža.
.
Priporočljivo je imeti tudi blatnike, ščitnik verige ter prtljažnik ali nosilno košarico za prtljago.
Kolesar naj uporablja čelado, Agencija za varnost prometa pa priporoča še oblačila svetle barve ali odsevni brezrokavnik.

Poostren nadzor nad kolesarji

Kolesarji so povzročitelji v polovici nesreč

Z UKC-ja Ljubljana so medtem sporočili, da so do konca aprila na urgentnem bloku obravnavali že skoraj 600 poškodb kolesarjev in da svetujejo uporabo čelade in strpno vožnjo.

Kolesarji se kot povzročitelji pojavljajo v približno polovici nesreč. Pogosto pa so žrtve drugih udeležencev v prometu. Največkrat se zgodi, da jih vozniki spregledajo ali pa jim odvzamejo prednost. Nevarna so tudi tesna prehitevanja ter nepravilno ustavljena in parkirana vozila.

Velika večina prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodi znotraj naselij (86 %). V letu 2018 je bil delež kolesarjev med vsemi udeleženimi v prometnih nesrečah 6,6 %, med smrtnimi žrtvami pa je bilo kolesarjev 8,8 %, kar je najmanj v zadnjih 27. letih, ugotavljajo na Agenciji za varnost prometa.

Čelada je za otroke obvezna

Raziskave kažejo, da kolesarska čelada zmanjšuje težo posledic in poškodb glave od 40 % do kar 70 %. Uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za druge kolesarje, izpostavljajo na AVP-ju. Kolesarsko čelado morajo imeti tudi otroci potniki na kolesu ali pri vožnji na poganjalcu, priporočljiva pa je tudi pri rolanju, rolkanju, na skiroju ter pri uporabi e-skuterjev, električnih rolk.

Električna kolesa je treba voziti drugače

Vedno bolj se uporabljajo tudi električna kolesa, ki zahtevajo nekoliko drugačen slog vožnje. Takšno kolo je namreč težje in se ustavi pozneje. Zato je pred začetkom vožnje treba dodatno preveriti delovanje zavor, električna kolesa pa terjajo tudi redno servisiranje, še opozarjajo na PU-ju Kranj.

Policija z akcijo za zaščito kolesarjev