Tokratnega nadzora se bodo kot opazovalci udeležili predstavniki hrvaških inšpekcijskih organov, hrvaške, avstrijske in nemške policije. Foto: BoBo/Borut Živulović
Tokratnega nadzora se bodo kot opazovalci udeležili predstavniki hrvaških inšpekcijskih organov, hrvaške, avstrijske in nemške policije. Foto: BoBo/Borut Živulović

Poostren nadzor bodo ob podpori Evropskega organa dela (ELA) izvajali danes in v četrtek uslužbenci Inšpektorata RS za infrastrukturo, policije in Finančne uprave RS.

Tokratne aktivnosti nadzornih organov bodo po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo usmerjene v nadzor nad izvajalci mednarodnega prevoza potnikov. Te bodo temeljito pregledali z vidika spoštovanja določb socialne zakonodaje, kot so celovitost podatkov, časi voženj, odmorov in počitkov, uporaba tahografa in voznikovih kartic. Izvedli bodo nadzor nad tehnično brezhibnostjo vozil, s katerimi se ti prevozi izvajajo, kot tudi nad izvajanjem te storitve, kot so spoštovanje dovoljenj, voznih redov in itinerarjev.

Nadzor predstavlja nadaljevanje skupnih aktivnosti, začetih v lanskem letu. Podobnega so aprila lani izvedli na avtocestnem počivališču Dul, decembra je sledil skupen nadzor na Hrvaškem.

Tokratnega nadzora se bodo kot opazovalci udeležili predstavniki hrvaških inšpekcijskih organov, hrvaške, avstrijske in nemške policije, med njimi tudi predstavnik evropskega združenja prometnih policij, predstavniki ELA-ja ter Evropske komisije, ki pri generalnem direktoratu za mobilnost in promet pokriva navedeno področje.

Na ministrstvu za infrastrukturo so poudarili, da so slovenski organi nadzora nad področjem prevozov v cestnem prometu v preteklih letih prejeli večje število prijav v zvezi s kršitvami predpisov s področja mednarodnega prevoza potnikov v cestnem prometu. Na podlagi teh so nadzorni organi opravljali nadzore in ugotavljali številne kršitve.