Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Verjetnost povzročitve prometne nesreče se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pod vplivom alkohola med drugim tudi težje zaznamo rdečo barvo, ki je v prometu precej pogosta in ima pomembno funkcijo, opozarjajo na Agencije za varnost prometa.

Leta 2022 je po njihovih podatkih skoraj 40 odstotkov umrlih v prometnih nesrečah bilo udeleženih v nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom alkohola. Alkohol in druge psihoaktivne snovi namreč vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je ob začetku akcije Slovenija piha 0,0 poudarila, da je "izjemno nevarno prepričanje, da smo zaradi manj popitega alkohola v prometu na varni strani. Zaradi povzročiteljev prometnih nesreč v dovoljeni meji alkohola v krvi je lani v skoraj 300 prometnih nesrečah umrlo 6 ljudi, 32 je bilo hudo telesno poškodovanih."

Lani je sedem mladostnikov v starosti od 15 do 17 let pod vplivom alkohola povzročilo prometno nesrečo. Najmlajši med smrtnimi žrtvami je bil star 15 let, bil je pod vplivom alkohola, in je prometno nesrečo tudi povzročil, navajajo na AVP-ju.

Letos so policisti odredili 344.237 alkotestov

Policisti bodo tako do nedelje preverjali vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Letos so odredili 344.237 alkotestov, od tega je bilo 9.319 pozitivnih in 213 odklonjenih.

Raziskave so pokazale, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče že pri koncentraciji 0,5 promila podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat.

November je tudi zaradi martinovega znan po pokušanju, pitju in tudi čezmernem pitju alkohola. V akciji Slovenija piha 0,0 zato policisti in AVP ozaveščajo o pasteh čezmernega pitja alkohola, voznike pa nagovarjajo, naj v času, ko ne bodo trezni, ključe vozil prepustijo drugim ali si zagotovijo varen prevoz.

Poostren nadzor ob martinovanju