Foto: BoBo
Foto: BoBo

Agencija za varnost prometa je skupaj z upravo za izvrševanje kazenskih sankcij pripravila pogovor s povzročiteljico prometne nesreče in vodjo oddelka za vzgojo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig Vesno Kopač, ki med drugim vodi strokovno obravnavo odvisnosti od alkohola.

Anonimna povzročiteljica prometne nesreče, ki so jo poimenovali Manca, je predstavila svojo plat zgodbe, kaj je bil vzrok za tragično nesrečo in kako je nato preživljala izgubo prijatelja ter kako zdaj prestaja več kot tri leta zaporne kazni na odprtem oddelku ženskega zapora.

Iz njenega pripovedovanja o nesreči je izhajalo, da je šlo za precej nenavadno prometno nesrečo, ki se je tragično končala.

Kot so aprila 2020 poročali policisti, je 25-letnica ponoči na pokrovu motorja avtomobila prevažala 24-letnika in 22-letnico ter nato trčila v vrtno ograjo. Po trčenju sta oba potnika padla s pokrova motorja na vozišče, kjer sta obležala hudo poškodovana. Prepeljali so ju v UKC Maribor, kjer pa je 24-letnik pozneje umrl.

Manca je povedala, da jo je dogodek močno zaznamoval in da se ji je v bistvu celoten svet obrnil na glavo. Kot je pojasnila, je bila usodnega večera s prijatelji na vikendu.

"Ne spomnim se, koliko sem spila, ob polnoči sem hotela domov. Avtomobil je bil mamin in čutila sem pritisk, da ga moram vrniti. Prijatelja sta prišla za menoj in sedla na pokrov avtomobila in po enem kilometru sem trčila v ograjo. To je bila neka objestnost pod vplivom alkohola. Trka se ne spominjam, čeprav se spominjam celotnega dne. Kot da bi imela temo v glavi. Spet se spominjam dogodkov po nesreči, splezala sem skozi okno avtomobila in zagledala oba prijatelja na tleh," je pripovedovala.

V tem času so prišli na kraj nesreče sosedje, ki so poklicali reševalce in policijo. Sama je za smrt prijatelja izvedela v bolnišnici, kamor so tudi njo prepeljali. Najtežje je bilo tedaj soočenje z materjo umrlega, saj je vedela, da je naredila tako napako, ki jo je nemogoče popraviti. Pozitivno pa jo je tedaj presenetila podpora matere umrlega prijatelja.

Zdaj prestaja kazen tri leta in pet mesecev zapora na odprtem oddelku. Dobila pa je tudi stransko kazen prepovedi vožnje leto dni. "Sprejela bi tudi višjo kazen. Tega, da sem ubila lastnega prijatelja, ne bom nikoli sprejela in si ne bom oprostila," je dejala Manca, ki v zaporu opravlja delo hišnice, stara zaposlitev pa jo čaka po vrnitvi iz zapora. Posnetek njene izpovedi pa bo agencija za varnost v prometu poslala tudi slovenskim srednješolcem.

Večina storilcev nesreč dobi pogojne ali alternativne kazni

Vesna Kopač, ki v iškem zaporu med drugim vodi strokovno obravnavo odvisnosti od alkohola, je povedala, da trenutno v ženskem zaporu kazen prestajata dve obsojenki, ki sta storili prometno nesrečo pod vplivom alkohola.

"Vsako leto kakšna pride do nas. Sicer pa sodišča večinoma izrekajo takšnim storilcem milejše kazni, pogojne obsodbe ali pa alternativne kazni. V moških zaporih je tega zagotovo več," je pojasnila Kopač in dodala, da kazen prestaja od osem do deset odstotkov obsojencev, ki zlorabljajo alkohol. Z njim pa so povezana tudi druga, hujša nasilna kazniva dejanja, ki so jih storili pod vplivom alkohola.

Povzročiteljem prometnih nesreč pod vplivom alkohola je po njenih besedah skupno, da imajo v času povzročitve nesreče zmanjšano zmožnost presoje. "Tudi sicer so to osebe, ki so bolj nagnjene k tveganim dejanjem. Imamo pa tudi veliko takšnih, pri katerih so možgani že toliko poškodovani zaradi hudih posledic odvisnosti od alkohola, da je to njihov način življenja in sploh ne razmišljajo o posledicah svojih dejanj," je poudarila.

Sorodna novica Vožnja na pokrovu motorja avtomobila se je končala s smrtjo 24-letnega Mariborčana

Glede primera Mance je vodja oddelka za vzgojo v zaporu Ig povedala, da je bila po nesreči na prostosti, kar nekaj časa. "Tako, da je to fazo žalovanja večinoma že takrat predelala, v zaprtem krogu svoje družine in z intenzivnim delom s psihologom. K nam je prišla že v neki fazi, ko je že imela vsaj malo stabilnosti. Potem pa se je pri nas ta proces samo še nadaljeval, da smo potem ponudili roko in ocenili njene potrebe in tveganja in kaj vse se še da narediti pri njej. Zdi se mi, da smo našli to ravno v takšnih preventivnih akcijah, kot je ta, da bo Manca lahko to vse skupaj predelala tudi v smislu terapije in tudi skupnosti nekaj dala," je dejala Kovač in pojasnila, da vsakega zapornika obravnavajo individualno, tako da najprej ocenijo njegove potrebe in tveganja ter zastavijo z njim neki osebni načrt prestajanja kazni. Vsakega pa spodbudijo k vključitvi v obravnavo odvisnosti.

V prvi fazi potekajo intenzivni, poglobljeni motivacijski pogovori. "Sklenemo terapevtski dogovor, kjer se dogovorimo za pravila sodelovanja, pravila igre, tudi s soglasjem za preverjanje abstinence. Druga faza je nekako faza edukacije. Na teh programih jih ozaveščamo o škodljivih posledicah alkohola, pitja in še širše. Tretji, zadnji del, pa je intenzivni del, preverjanje, vzdrževanje abstinence, tako da potem kombiniramo to tudi z zunanjimi nevladnimi organizacijami," je opisala programe, ki jih izvajajo v zaporu.

Če je imela Manca hud občutek krivde po nesreči, pa je Vesna Kopač poudarila, da veliko storilcev ne sprejema polne odgovornosti. "Primeri so zelo različni, eni še kar rinejo in rinejo po svoje, minimalizirajo težo storjenega, minimalizirajo sploh težave, ki jih imajo z alkoholom ali mamili. Skoraj bi lahko rekla, da je več takšnih primerov," je še poudarila vodja strokovne obravnave odvisnosti od alkohola v iškem zaporu.