Janez Posedi premierja sprašuje tudi, za koliko se bo povišala njegova osnovna plača in za koliko plača javnih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO
Janez Posedi premierja sprašuje tudi, za koliko se bo povišala njegova osnovna plača in za koliko plača javnih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi v javnem pismu premierju Borutu Pahorju ugotavlja, da se predsednik vlade glede na to, da ni odgovoril na 19. septembra postavljeno zahtevo po sestanku s predstavniki sindikatov, ne želi srečati z njimi, kar pa Posedi "razume", "ker obstajajo prijetnejše zadeve kot sestanek s sindikati javnega sektorja, ki jih je vlada izigrala".

Je pa zato na premierja naslovil osem vprašanj, v katerih ga sprašuje, kje je vlada našla sredstva za splošen dvig plač v javnem sektorju s 1. 1. 2011 in koliko dodatnih sredstev bo potrebnih v naslednjem letu zaradi splošnega dviga plač v javnem sektorju.

Zakaj težave z aneksom, s splošnim dvigom plač pa ne?
Zanima ga tudi, zakaj ni bilo mogoče doseči takega aneksa h kolektivni pogodbi javnega sektorja, ki bi najprej odpravil nesorazmerja in ugotovljene anomalije, "če s sredstvi za splošen dvig plač očitno ni težav". Ob tem bi rad vedel, za koliko se bo z dvigom povišala Pahorjeva osnovna plača in za koliko plača javnih uslužbencev, ki prejemajo minimalno plačo, ter ali se mu to zdi pošteno.

V povezavi s tem bi vodja pogajalske skupine rad tudi izvedel, kolikšen bo primanjkljaj proračuna za leto 2011 ter za koliko in za katere namene se bo Slovenijo v prihodnjem letu zadolžilo.