Poglaviten razlog za poškodbe pri starejših ostaja neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa objestnost. Foto: EPA
Poglaviten razlog za poškodbe pri starejših ostaja neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa objestnost. Foto: EPA

Lansko praznično obdobje je bilo med najvarnejšimi v zadnjih osmih letih, je o uspehu projekta na današnji novinarski konferenci dejal Daniel Jug iz uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave. "Število telesnih poškodb se je med lanskimi božično-novoletnimi prazniki v primerjavi z letom poprej prepolovilo, saj se je z 18 primerov zmanjšalo na osem. Dve odrasli osebi in en mladoletnik so dobili hujše poškodbe, in sicer poškodbe rok in oči," je pojasnil Jug.

Med 20. novembrom 2014 in 10. januarjem 2015 so policisti ugotovili 96 kršitev določb zakona o razstrelivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za 25 odstotkov manj kot leto pred tem. Obravnavali so 38 primerov poškodovanja premoženja, kar je devet manj kot leto poprej.

Ozaveščati je treba vse starostne skupine
Po Jugovih besedah poglaviten razlog za poškodbe pri starejših ostaja neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa objestnost. Poudaril je, da je edini recept za preprečevanje poškodb ozaveščenost vseh starostnih skupin. "Predvsem starejši s svojim zgledom pripomorejo k temu, da se vzorec obnašanja mladih spremeni in da razumejo, da so te zadeve čeprav gre za zabavno pirotehniko, nevarne," je dejal Jug.

Policisti so med drugim opozorili še, da je pirotehniko varno kupovati le pri pooblaščenih trgovcih. Kupci naj jo uporabljajo po navodilih proizvajalca in tako, da s tem ne ogrožajo zdravja in premoženja ljudi.

Manjše spremembe zakona
Projekt Bodi zvezda, ne meči petard nadaljujejo tudi letos, k še večji varnosti pa naj bi pripomogle spremembe določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Letos se nekoliko spreminjajo določbe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Tako je prodaja ognjemetnih izdelkov prve kategorije, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja, torej ne več do 2. januarja.

V projektu sodeluje tudi alpska smučarka Tina Maze, sicer kot vrhunska športnica, zaposlena na policiji. Kot je dejala, je izjemno ponosna, da lahko s svojim zgledom pripomore k ozaveščanju o nevarnosti nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov. "Mislim, da vsi obožujemo ta čas, vsi imamo radi veselje, lučke v zraku in to navdušenje, ki ga rakete in druga pirotehnika sicer ustvarjajo. Pri tem pa moramo vsako leto opozarjati na nevarnost. Mislim, da si nihče ne želi oslepeti ali izgubiti prsta ali roke čez noč in si tako pokvariti ne le praznike, ampak celo življenje," je povedala Mazejeva.