Hrvaška zadruga Sargus je slovenskim ribičem dobro poznana. Foto: RTV SLO
Hrvaška zadruga Sargus je slovenskim ribičem dobro poznana. Foto: RTV SLO
Ivo Sanader
Hrvaški premier se je že odzval na incident na morju. Foto: European Community

V tamkajšnji bližini slovenski ribiči lovijo ciplje, vendar vpletenost zanikajo. Hrvaškim školjkarjem naj bi neznanci poškodovali plovce, na katerih so gojili školjke. Na dno naj bi po nekaterih podatkih potonilo okoli 40 ton školjk.

O ukrepih v zvezi z ribolovom v Piranskem zalivu je razpravljala tudi vlada.
Ocene škode
Eden izmed lastnikov Sargusa je medije obvestil, da naj bi neznanci prerezali vrvi školjčišča v Piranskem zalivu. Morje je konstrukcijo školjčišča odneslo približno dve milji od Savudrije. Nastala škoda naj bi po izjavah lastnikov znašala približno 160.000 kun oziroma 5 milijonov tolarjev.

Bližina školjčišč je znana tudi po tem, da se tja zatekajo jate cipljev, izlov pa prav v decembru izvaja skupina slovenskih ribičev. Ti zanikajo, da bi bili krivi za poškodovano školjčišče. Zadnjič so bili na območju pred nekaj dnevi.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve tokratnih zapletov v Piranskem zalivu ne želi komentirati.

Sanader: Škodo bomo povrnili
Hrvaški premier Ivo Sanader je napovedal temeljito preiskavo o dogajanju in povrnitev škode, ki naj bi jo utrpeli školjkarji. Zatrdil je, da bodo poskušali ugotoviti, ali so v incidentu sodelovali hrvaški državljani.

Tiskovni predstavnik Istrske policijske uprave je povedal, da je hrvaška policija je že vložila kazensko prijavo zoper neznanega storilca. Možnosti, da bi škodo povzročil hrvaški državljan ne izključujejo, v preiskavi pa nameravajo sodelovati s slovenskimi policisti.