Ivan Oman je ob svoji 80-letnici
Ivan Oman je ob svoji 80-letnici "v dar" dobil tudi knjigo o svojem življenju, ki jo je uredil Aleš Primc. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z Ivanom Omanom

Za MMC je eden od očetov slovenske osamosvojitve razložil še, da na hitro ni mogoče in niti ni pametno spreminjati velikih stvari: "To stanje se je razvilo v zadnjih dvajsetih letih in tega se ne da popraviti kar čez noč."

"Popolnoma jasno je, da bomo vedno različno misleči, jasno je, da so vedno bile in vedno bodo polemike med različno mislečimi, a želel bi, da bi bilo to na dostojni ravni, ne pa na taki, da včasih meji na zmerjanje," sicer še pravi Oman in dodaja: "Sam sem se poskušal držati tega: Nikoli žaliti!"

"Leva vlada najbrž ni tako slaba"
Ivana Omana smo sicer ujeli ob predstavitvi knjige o njegovem življenju, ki jo je uredil Aleš Primc. Knjigo so predstavili ravno na njegov 80. rojstni dan. Ob predstavitvi pa je Oman še malo pokomentiral trenutno stanje v državi: "Nedavno tega sem rekel: Hvala bogu, da je desnica izgubila volitve, kajti sedajle, v takšnem stanju kot smo, bi levica vodila delavce na cesto, zdaj pa jih, hvala bogu, ne." Dejal je pa še, da leva vlada "najbrž ni tako slaba, kot bi kdo rekel, da je".

Ivan Oman se je rodil 10. septembra 1929 v Zmincu, na očetovi domačiji, kjer živi še danes, čeprav je kmetijo že pred časom predal potomcem. Oman velja za enega od očetov slovenske samostojnosti . Do svojega vstopa v politiko na državni ravni je bil predsednik Kmetijske zadruge Škofja Loka in predsednik krajevne skupnosti Zminec.

Na desni si lahko pogledate kratek MMC-jev intervju z Ivanom Omanom.

12. maj 1988 - ustanovitelj SKZ-ja
Bil je eden izmed pobudnikov in soustanoviteljev Slovenske kmečke zveze, ki je bila nastala 12. maja 1988 v Unionski dvorani v Ljubljani. Na ustanovnem zboru je bil Oman izvoljen za predsednika SKZ-ja, ki velja za prvo demokratično stranko, ustanovljeno v času t. i. politične pomladi, predhodnice današnje SLS.

Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je bil Oman izvoljen za člana predsedstva Slovenije. To funkcijo je opravljal do leta 1992, v letih 1992-1996 pa je bil poslanec. Oman se je pozneje včlanil v Slovenske krščanske demokrate (SKD), novi predsednik SLS-a pa je postal Marjan Podobnik.

Danes, kot omenjeno, živi na svoji kmetiji. Pravi, da si vsak dan vzame nekaj minut, da prebere dnevne časopise, sicer pa se s politiko aktivno načeloma ne ukvarja več.

Intervju z Ivanom Omanom