Črnčec (desno) naj bi v Sovi kadroval po strankarski pripadnosti. Foto: BoBo
Črnčec (desno) naj bi v Sovi kadroval po strankarski pripadnosti. Foto: BoBo

Izjave predstavnikov Sindikata vladne agencije, da je operativna sposobnost Slovenske obveščevalno-varnostne agencije delno okrnjena, predsednika komisije in poslanca PS-ja Jerka Čehovina skrbijo, vendarle pa bi rad slišal še pojasnilo direktorja Sove Damirja Črnčeca.
Po besedah komisije seje niso končali in jo bodo predvidoma nadaljevali prihodnji petek. Črnčec je bil, je pojasnil predsednik komisije, službeno odsoten, naj bi se pa udeležil seje prihodnji teden. Čehovin upa, da bo komisija takrat prejela pojasnila, ki jih čaka že od izrednega pregleda na agenciji novembra lani.

Glede očitkov, da naj bi informacije o zaposlovanju v Sovi odtekale iz PS-ja, je Čehovin pojasnil, da se o tem na tokratni seji komisije niso pogovarjali. Je pa komisija v povezavi s tem prejela pobudo članov komisije iz vrst koalicije, na podlagi katere bo sklicana izredna seja komisije, je še povedal.

So prišli na položaje zgolj kadri SDS-a?
Omenjeni sindikat je v dopisu nekaterim najvišjim predstavnikom države med drugim opozoril, da je Črnčec na večino zaradi upokojitev izpraznjenih delovnih mest pripeljal kadre brez delovnih izkušenj ali z malo teh, večina od teh pa naj bi bila zaposlena zaradi pripadnosti "pravi politični opciji". Podobno Črnčecu očita anonimna prijava suma korupcije, naslovljena na Komisijo za preprečevanje korupcije.
V Sovi so pretekli teden zagotovili, da podatki o zaposlovanju članov SDS-a ne držijo in da so podatki sindikata netočni. Število zaposlenih, trdijo v Sovi, se je v času mandata Črnčeca zmanjšalo, število zaposlenih pa je pod kadrovskim načrtom agencije. Večina zaposlenih, ki je prišla v agencijo v mandatu Črnčeca, pa je bila premeščena v agencijo iz drugih državnih organov, so zapisali.