Dejan Zavec, Gibanje Svoboda. Foto: BoBo
Dejan Zavec, Gibanje Svoboda. Foto: BoBo

"Zavedam se, da me čaka velika odgovornost, a verjamem, da bomo vsemu kos," je pred prvo sejo dejal nekdanji boksar Dejan Zavec, poslanec Gibanja Svoboda. Kot je dodal, bo v državnem zboru prepoznan po dialogu, prijazni besedi in sodelovanju. "Ne imeti enakega pogleda na stvari ne more biti povod za prepiranje in žaljenje," za drugo kot dialog in spoštovanje v DZ-ju ne sme biti prostora, je prepričan Zavec. Čeprav živi v Juršincih, od koder je do Ljubljane več kot uro in pol vožnje, ob začetku svoje poslanske poti še ne razmišlja o selitvi v prestolnico. "Vožnja mi ne predstavlja problema."

Vida Čadonič Špelič, NSi. Foto: MMC RTV SLO
Vida Čadonič Špelič, NSi. Foto: MMC RTV SLO

"Hvaležna sem Bogu za vztrajen značaj, hvaležna sem volivkam in volivcem, da so me izvolili. V parlament sem se prišla pogovarjat in nekaj dobrega naredit za moje Dolenjce," je dejala Vida Čadonič Špelič, ki je kot poslanka v parlamentu prvič sedela že leta 1993 v prvem sklicu DZ-ja, nazadnje pa leta 2000 v vladi Andreja Bajuka.

Čadonič Špelič, ena od dveh poslank poslanske skupine stranke NSi, je vesela, da je v novem sklicu parlamenta veliko žensk. "Do zdaj sem vodila veliko organizacij, ki so temeljile na ženskah. Ženske so pri vodenju nekoliko drugačne od moških, bolj empatične. Želim si, da bi bile ženske najprej matere, matere vsem nam. To pomeni, da bi imele ljudi rade in jih spoštovale, kar je temelj za dobre odnose v družbi."

Kot je dodala, je Slovenija, odkar je bila nazadnje poslanka, zelo napredovala, "temu bo morala slediti tudi politična kultura". Na vprašanje, ali ostaja v Novem mestu, kjer je do zdaj delovala kot direktorica občinske uprave, odgovarja: "V Novem mestu so moje korenine in ne grem nikamor!"

"Čakalo nas bo veliko dela"

Tamara Kozlovič, Gibanje Svoboda, je pred svojo prvo sejo DZ-ja dejala, da se veseli novih izzivov. Kozlovič je vodila turistično organizacijo Koper in je bila do nastopa poslanskega mandata direktorica občinske uprave MO Koper in članica nadzornega sveta Luke Koper. "Zanimata me predvsem turizem in javna uprava, saj imam na tem področju največ izkušenj in znanja. Menim, da je prav, da pomagam na področjih, na katerih lahko prispevam neko dodano vrednost. Zanimajo me tudi mladina, zdravstvo, kmetijstvo ... Torej področja, ki so pomembna tako za Slovenijo kot za slovensko Istro."

Kozlovič, ki živi na Obali, bo izkoristila možnost rabe poslanskega stanovanja, saj pričakuje zelo naporen urnik. "Predvsem na začetku nas bo čakalo še več dela kot sicer, saj bo treba spoznati vse postopke. Veliko nas je novih, ampak mislim, da je to dodana vrednost in bomo zato še bolj zagnani."

Andrej Hoivik, SDS. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hoivik, SDS. Foto: MMC RTV SLO

Andrej Hoivik, SDS, eden mlajših poslancev novega sklica, ki bo prihodnje leto dopolnil 30 let, je dejal, da se zelo veseli dela v državnem zboru. "Na teh volitvah smo začutili, da mladi oddajajo svoj glas," zato bo Hoivik mlade zastopal tudi kot poslanec. "Kritično bomo gledali delovanje koalicije in nove levosredinske vlade. Slovenijo čakajo izzivi, kot smo dejali, bomo konstruktivna opozicija." Nastop Urške Klakočar Zupančič kot najverjetnejše nove predsednice DZ-ja pa je komentiral z besedami: "Gospa je novinka in upam, da bo kos vsem izzivom, kajti predsednik DZ-ja je zelo odgovorna funkcija."

Nekdanja novinarka RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek, zdaj poslanka Gibanja Svoboda, je dejala, da so občutki "na drugi strani zanimivi in zabavni", a hkrati popolnoma drugačni. "Imam kar malo treme, če bi bila na vaši strani, bi je imela manj."

Kot je pojasnila, so se v stranki že pogovarjali o članstvu v delovnih telesih DZ-ja oziroma v odborih. "Želim si dela na področjih, ki sem jih pokrivala kot novinarka, torej notranja in zunanja politika ter gospodarstvo in finance, eno od področij pa so seveda tudi mediji."

Šetinc Pašek v skladu z zakonom o poslancih delovno mesto na RTV Slovenija trenutno miruje. Toda ali je vrnitev iz politike v novinarstvo realno mogoča? "Na konkretno delovno mesto političnega novinarstva ne. A tisti, ki poznamo televizijsko delo, vemo, da ne obstaja le dnevnopolitično poročanje. Mnogo je novinarskih žanrov in projektov, ki ne posegajo v področje politike, kjer bi lahko nadaljevala profesionalno kariero, tu težav ne vidim," je dejala Šetinc Pašek.

Mojca Šetinc Pašek, Gibanje Svoboda. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Šetinc Pašek, Gibanje Svoboda. Foto: MMC RTV SLO

Vera Granfol, poslanka Gibanja Svoboda, je bila do nastopa mandata zaposlena kot učiteljica na osnovni šoli Gornja Radgona, zato jo zanimajo predvsem izobraževanje, znanost, šport in mladina. "Zaradi ekoloških projektov, ki sem se jih lotila z učenci, bi se želela ukvarjati tudi z okoljsko problematiko, kot je podnebna strategija, in na tej podlagi čim uspešnejšim prenosom evropskih direktiv v naše okolje za dosego zadanih ciljev. Posvečala se bom tudi področju kulture in jezika. Tu imam ogromno izkušenj."

"Zaradi oddaljenosti in obljube po dobrem delu v državnem zboru, ki jo dolgujem volivcem, bom verjetno zaprosila za poslansko stanovanje. Z lokalnim okoljem bom ostala v nenehnem stiku, saj je naš volilni okraj po dolgem času znova dobil poslanca oz. poslanko in želim to mesto v državnem zboru upravičiti tudi v tem pogledu," je za MMC sporočila Granfol.

Damijanu Zrimu, edinemu novemu poslancu v poslanski skupini SD-ja, je ob prenehanju mandata evropski poslanki Tanji Fajon prenehalo tudi njegovo mesto asistenta evropske poslanke. "Po viharju prejšnje vlade nas čaka spoprijemanje s posledicami vojne v Ukrajini, naraščajočimi cenami živil, energentov, dobrin … Želim si v čim večji meri uresničevati volilni program SD-ja s poudarkom na vsebinah za mlade: stanovanja, izobraževanje, zaposlovanje in zeleni prehod. Posebno pozornost pa želim nameniti področju, s katerega prihajam: nadaljnji razvoj infrastrukture, vlaganje v turizem in spoprijemanje s problematiko delavcev migrantov. Dela bo ogromno, zato si želim, da pridemo do nove vlade čim prej," je pred dnevi sporočil za MMC. Na vprašanje, ali se namerava preseliti v Ljubljano, je odgovoril: "Moj dom bo vedno na Goričkem. Zavedam se, da bom moral zaradi številnih poslanskih obveznosti in predvsem zaradi tega, da bom lahko upravičil zaupanje volivk in volivcev, med tednom tudi kdaj bivati v Ljubljani."

Pred novim mandatom nova pričakovanja

Pred ustanovno sejo devetega sklica državnega zbora so svoja pričakovanja za STA izrazili tudi nekateri predsedniki strank in vodje poslanskih skupin.

Predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši novi mandatar Robert Golob je pred začetkom seje dejal, da so ljudje izvolili Gibanje Svoboda, ker pričakujejo spremembo politične kulture "in če kaj, si bomo prizadevali za to, tudi in predvsem v DZ-ju". Prvi korak k večji kulturi dialoga je po njegovem mnenju že to, da imajo med poslanci več žensk kot moških. Pri uresničitvi tega cilja jim bo pomagalo tudi vodstvo parlamenta. "Da ženske dobijo enakopravnost v družbi, bi moralo biti nekaj samoumevnega," je dodal Golob.

Tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon je zadovoljna, da bodo ženske v tem mandatu zasedle več vodilnih mest. Občutki ob tem, da se je z evropskega parlamentarnega parketa preselila na slovenskega, pa so nenavadni, je dejala. "Šele zdaj se pravzaprav zavedam, da nisem več evropska poslanka, da sem res v domači politiki in da so pred mano velike odgovornosti," je dejala.

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da na prvi seji ne pričakuje presenečenj. "Mislim, da se že kaže, da se je po volitvah začelo ozračje končno umirjati, histerije zadnjih dveh let ni več," je dejal in dodal, da pričakuje, da bodo tudi naslednja štiri oz. osem let minilo v tem duhu. Levica ima za zdaj eno novo poslanko, Tatjano Greif.

Prvak NSi-ja in obrambni minister, ki od danes opravlja le še tekoče posle, Matej Tonin napoveduje, da bodo v opoziciji kot vedno nastopali konstruktivno ter skušali s konkretnimi predlogi in vizijo pokazati, kako si v stranki predstavljajo razvoj Slovenije. "Ne bomo kritizerji, ne bomo nasprotovali zgolj zato, ker je to predlagala druga stran, ampak bomo s konkretnimi zakonskimi iniciativami predlagali, kako želimo, da se neko področje razreši," napoveduje.

Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je dejal, da pričakuje, da bo njihova poslanska skupina delovala enotno in v prid rešitvam za državljane. "Konstruktivne razprave pričakujem od vseh 90 poslancev, ne samo od določenih poslanskih skupin," je dejal. Upa na višjo raven dialoga v tem mandatu, "nisem pa najbolj optimističen".