Veto na zakon o izvrševanju državnega proračuna za prihodnji dve leti je DS pred tednom dni sprejel na pobudo  skupine lokalnih interesov, ki je presodila, da proračun ne zagotavlja primernega financiranja občin. Ob ponovnem odločanju v DZ-ju bodo za sprejetje zakona potrebni glasovi večine vseh poslancev, to je najmanj 46. Foto: BoBo
Veto na zakon o izvrševanju državnega proračuna za prihodnji dve leti je DS pred tednom dni sprejel na pobudo skupine lokalnih interesov, ki je presodila, da proračun ne zagotavlja primernega financiranja občin. Ob ponovnem odločanju v DZ-ju bodo za sprejetje zakona potrebni glasovi večine vseh poslancev, to je najmanj 46. Foto: BoBo

Veto na zakon o izvrševanju državnega proračuna za prihodnji dve leti je Državni svet (DS) pred tednom dni sprejel na pobudo interesne skupine lokalnih interesov, ki je presodila, da proračun ne zagotavlja primernega financiranja občin. Ob ponovnem odločanju v DZ-ju bodo za sprejetje zakona potrebni glasovi večine vseh poslancev, to je najmanj 46.

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Matejem Toninom (NSi) je v zahtevi za izredno sejo izpostavila, da se Slovenija spopada z zelo negativnimi demografskimi gibanji, država pa se ne prilagaja alarmantnemu stanju. "Tudi poslovno okolje tega vprašanja ne jemlje resno, zato je ukrepanje nujno, saj bo v nasprotnem primeru že po letu 2020 čutiti negativne posledice," so poudarili poslanci SDS-a in NSi-ja.

Vlada naj bi v skladu s priporočilom, ki ga predlagajo, do začetka junija 2017 pripravila strategiji dolgožive družbe in migracij v povezavi z razvojem trga dela ter resolucijo o družinski politiki. Prav tako do začetka junija 2017 naj bi vlada po priporočilu za zakonodajni postopek pripravila predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, osebni asistenci in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. Do začetka prihodnjega leta pa naj bi javnosti predstavila tudi izhodišča za reformo zdravstvenega sistema.

NSi si je želel sejo dan pozneje
Tonin je sicer predlagal, da bi bila izredna seja z razpravo, povezano s predlogom priporočil, dva dni pozneje, saj sta 6. decembra dva poslanca NSi-ja na službeni poti in na seji ne bosta mogla sodelovati.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je pojasnil, da obravnavo obeh točk na isti izredni seji predlaga predvsem zaradi racionalizacije dela DZ-ja, pri čemer je Toninu zagotovil, da ni namen oviranje njihovega dela. Kolegij predsednika DZ-ja je tudi sklenil, da bo DZ novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih obravnaval po skrajšanem postopku.