Poslanci bodo morali varčevati tudi pri porabi službenih telefonov. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci bodo morali varčevati tudi pri porabi službenih telefonov. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Predsednik Državljanske liste Gregor Virant želi, da so poslanci državljanom v zgled. Foto: BoBo

Če nam poslancem to ni jasno, potem nimamo kaj iskati v državnem zboru.

Virant o nujnosti varčevanja in iskanju podpore zanj

Moramo se zavedati, da je ugled poslanca je že tako nizek, da bodo ljudje rekli: še vedno imajo preveč.

Matej Tonin, NSi
Varčevanje v DZ-ju in DS-ju

"Državni zbor mora biti zgled za spremembe," je pobudo za varčevanje pri izbrancih ljudstva pojasnil Virant. Ta je nastala v nekaj poslanskih skupinah in je pri koalicijskih strankah skoraj usklajena. K usklajevanju je vabljena tudi opozicija, je na tiskovni konferenci razkril predsednik DZ-ja in DLGV-ja.
Na konferenci so sodelovali predstavniki slednjih poslanskih skupin: DeSUS-a, SLS-a, NSi-ja, DLGV-ja in opozicijskega SD-ja. Predstavnika SDS-a ni bilo, je pa Virant pojasnil, da so z njimi večinoma usklajeni.
V PS-ju bodo pripravili "boljše rešitve"
Manjkal je tudi predstavnik PS-ja, ker z njimi spremembe še niso usklajene, je pisno pojasnil Jani Möderndorfer. V PS-ju bodo predloge preučili in "pripravili boljše rešitve". Virant je že dejal, da bodo v spremembe zakona vključili le tiste rešitve, ki bi lahko omogočile še višje prihranke, nikakor pa tistih, ki bi prihranke omejevali.
Rezi pri nadomestilu po koncu mandata
Prvi korak - dejavnosti se bodo zatem še nadaljevale - bo sprememba zakona o poslancih, je predlog spremeb predstavil Virant. Prva se nanaša na prejemanje nadomestila po zaključeni poslanski funkciji. Po predlogu bi se trajanje prejemanja skrajšalo z 12 na šest mesecev, višina pa s celotne na 80 odstotkov plače. Če bo poslanec, ki bo ob koncu mandata izpolnjeval minimalne pogoje za upokojitev ali pa je njegov mandat trajal največ šest mesecev, do nadomestila ne bo upravičen.
Poslanci so še neusklajeni pri slednji možnosti: kdor bi ob poslanskem delu za petino delovnega časa opravljal še kakšno drugo redno zaposlitev - denimo profesuro ali zdravniško dejavnost - bi se mu čas prejemanja z zdajšnjih 12 skrajšal na le tri mesece.
Pogodbeno delo se odšteje od nadomestila
Virant je napovedal tudi spremembo pri ureditvi pogodbenega dela med prejemanjem nadomestila. Kdor bo ta čas opravljal kakršno koli delo zunaj redne zaposlitve, se mu bodo zaslužki odštevali od poslanskega nadomestila.

Ustavno sodišče lahko spremembe ustavi
Virant želi, da se spremembe uvedejo tudi za že obstoječe in podeljene pravice do nadomestil. To je lahko ustavno sporno, saj posega v že dane pravice - o tem naj odloča ustavno sodišče, če bo treba, je dejal Virant in dodal, da je ta poseg upravičen, saj so za to "močni razlogi v javnem interesu" zaradi stanja javnih financ.
Le 1.000 evrov za poslanski telefon
Drugi varčevalni sklop se nanaša na stroške dela poslancev in poslanskih skupin, kjer se bodo različne postavke stroškov znižale za od deset do 66 odstokov. 12 odstotkov manj bo sredstev za delo poslancev v volilnih okrajih. Mejna vrednost za mobilno telefonijo se bo zmanjšala za dve tretjini (s 3.000 na 1.000 evrov na poslanca). Stroški za reprezentanco predsednika DZ-ja, delovnih teles itd. bodo prinesle 29.000 evrov prihranka letno. Sredstva za izobraževanje se bodo znižala s 107.000 na 72.000 evrov letno.

Poslanci bodo jedli dražje
V parlamentarni restavraciji se bo za 20 odstotkov podražil postrežni del - osnovno kosilo bo stalo 6 evrov. Samopostrežni ne bo veliko dražji, saj so v DZ-ju zaposleni tudi ljudje z minimalno plačo.
Nižje plače in mehko odpuščanje
Kjer se da, bo DZ prenehal javno objavljati - alternativa so spletne strani državnega zbora in tretji, parlamentarni kanal TV Slovenija (prihranek v višini 11.500 evrov). Konec bo doživel svet DZ-ja za varstvo okolja, ki letno odnese 100.000 evrov. Skupno bodo prihranki pri stroških dela DZ-ja znašali okoli 300.000 evrov letno. Po besedah prvaka DLGV-ja bo DZ rezal tudi pri plačah zaposlenih in začel z mehkim odpuščanjem - nenadomeščanjem tistih, ki gredo v pokoj.
DZ po Virantovih besedah ne bo šel v naložbe, razen če bodo te res nujne - recimo "popravilo dvigala" ali "izolacije, da ne bo zamakalo". "Nobenih nepotrebnih investicij ne bo, nobene nove programske opreme ne novih vozil," je izjavil.
Ne bodo šli v Ugando
DZ tudi ne bo šel na mednarodno interparlamentarno srečanje, kar bi se zgodilo v normalnih razmerah, je dejal Virant. Letošnje srečanje bo v Ugandi. Mednarodno sodelovanje bo sploh deležno velikega premisleka v prihodnjih stadijih varčevanja, je še dodal.

Pričakuje, da bo prihranek na mandat znašal od enega do dveh milijonov evrov.

SDS za še ostrejše reze
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je pojasnil, da v poslanski skupini podpirajo varčevanje na vseh ravneh, tudi v državnem zboru. Vendar pa predlagani ukrepi, ki jih je predstavil predsednik DZ Gregor Virant, "niso dovolj celoviti in sorazmerni". V SDS so, kot je v sporočilu za javnost navedel Tanko, predlagali "ostrejše reze in svoje rešitve bomo zagovarjali tudi v nadaljnjih obravnavah".

Predstavniki vseh ostalih poslanskih skupin so na današnji novinarski konferenci večino predlaganih ukrepov podprli, saj se, kot so zatrjevali, zavedajo, da morajo biti poslanci pri varčevanju smerokaz drugim inštitucijam v državi.

Šoltes: Varčevanje je dobrodošlo in nujno
Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes pa je ob robu današnjega srečanja s predsednikom DZ Virantom dejal, da je vsako varčevanje v teh časih dobrodošlo in nujno. Pri tem pa je poudaril potrebo po spremljanju izvrševanja varčevalnih ukrepov. Dodal je še, da morajo biti jasni cilji varčevalnih ukrepov in časovnica njihovega trajanja. V času, ko krize ni, bi bili namreč varčevalni ukrepi lahko v nasprotju z razvojnimi cilji, je dejal Šoltes.

Če nam poslancem to ni jasno, potem nimamo kaj iskati v državnem zboru.

Virant o nujnosti varčevanja in iskanju podpore zanj

Moramo se zavedati, da je ugled poslanca je že tako nizek, da bodo ljudje rekli: še vedno imajo preveč.

Matej Tonin, NSi
Varčevanje v DZ-ju in DS-ju