Poslancem se še ni treba bati, da ne bodo mogli biti tudi župani. Foto: EPA
Poslancem se še ni treba bati, da ne bodo mogli biti tudi župani. Foto: EPA

Usklajevanja bodo tako nadaljevali v petek, do takrat pa bodo znotraj poslanskih skupin preverili, koliko poslanskih glasov bi lahko zagotovili v podporo nezdružljivosti. Zakonski predlog so pripravili v poslanski skupini Zares, predvideva pa popolno nezdružljivost poslanske funkcije s katero koli funkcijo na lokalni ravni, torej tudi s funkcijo občinskega svetnika.

Kot so pojasnili v poslanski skupini Zares, v SD-ju podpirajo predlog, medtem ko bi v LDS-u nezdružljivost omejili zgolj na župansko in podžupansko funkcijo. Predlog naj bi podprli tudi nepovezani poslanci, v DeSUS-u pa se bodo glede podpore omenjenemu predlogu še odločili.
Odpor županov poslancev
Pobud o prepovedi hkratnega opravljanja poslanske in županske funkcije je bilo sicer v preteklosti že precej, a za takšno spremembo v parlamentu ni bilo nikdar zadostne podpore. Čeprav je večina parlamentarcev soglašala, da zdajšnja ureditev ni ustrezna, pa se jim ni uspelo dogovoriti za uvedbo nezdružljivosti. Vzrok za to so bili različni razlogi, predvsem interesi političnih strank in tudi vpliv županskega lobija.

Zadnji takšen poskus sega v lansko leto. Vlada je tedaj pripravila predlog zakona o integriteti, ki je sprva predvideval uvedbo nezdružljivosti, a so se pozneje v koaliciji dogovorili, da bodo to področje uredili v zakonu o poslancih.

Tako so vodje koalicijskih poslanskih skupin predlagali novelo zakona o poslancih, ki je predvidevala uvedbo nezdružljivosti z naslednjimi parlamentarnimi volitvami leta 2012.

Mnenja o predlagani novosti so bila v državnem zboru deljena tudi znotraj posameznih poslanskih skupin, na koncu pa se je večina izrekla proti uzakonitvi nezdružljivosti. Med njimi je bila tudi večina poslancev, ki hkrati opravljajo župansko funkcijo, tako iz vrst koalicije kot opozicije.