Krize za politične stranke ni. Foto: MMC RTV SLO
Krize za politične stranke ni. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci za več denarja strankam

Politične stranke bodo na podlagi zakona o političnih strankah iz državnega proračuna letos tako prejele skoraj 3 milijone evrov. Poslanci o sklepu niso razpravljali, sklep pa so ob navzočnosti 73 poslancev sprejeli z 61 glasovi za in šestimi proti.

Koliko bodo stranke prejemale?

PS - slabih 63.000 evrov mesečno
SDS - slabih 58.000 evrov mesečno
SD - slabih 25.000 evrov mesečno
DL - dobrih 20.000 evrov mesečno
DeSUS - 17.100 evrov mesečno
SLS - 16.803 evrov mesečno
NSi - 12.648 evrov mesečno
Zunajparlamentarne stranke, ki bodo prejemale proračunska sredstva:

SNS - slabih 6.100 evrov mesečno
LDS - 5.421 evrov mesečno
TRS - 4.882 evrov mesečno

Nova pooblastila na športnih prireditvah
Poslanci so sprejeli tudi enega izmed dveh zakonov nove policijske zakonodaje, zakon o nalogah in pooblastilih policije. Glasovanje o zakonu o organiziranosti in delu v policiji pa bodo opravili na prihodnji seji. Oba zakona sicer nadomeščata zdaj veljavni zakon o policiji.

Za zakon o nalogah in pooblastilih policije je glasovalo 69 poslancev, 9 jih je bilo proti, večinoma poslanci SD-ja. Zakon ureja policijska pooblastila in jim dodaja nekatera nova, med njimi tudi tista, s katerimi bo policija lažje preprečila izgrede na športnih prireditvah. Policisti bodo lahko tako posameznikom preprečili udeležbo na športni prireditvi ali potovanje na tako prireditev.

Uvaja se tudi cestna zapora z blokadno točko. Zaporo bodo lahko policisti postavili zaradi popolne ali selektivne kontrole nad vozili in ljudmi.

Zakon postavlja tudi ločnico med omejitvijo gibanja in odvzemom prostosti. Zakonodaja tako ne pozna več pojma prijetje, s katerim se je do zdaj pogosto zapolnjevala pravna praznina glede začasne omejitve gibanja in odvzema prostosti. Z opredelitvijo policijskega postopka je predvideno, da ta sme trajati samo nujno potreben čas, saj se gibanje lahko omeji na največ šest ur.

K predlogu zakona sta bili vloženi dve dopolnili SD-ja, vendar nista dobili zadostne podpore. V SD-ju so sledili opozorilom urada informacijskega pooblaščenca, da bi morali v zakonu natančneje opredeliti, katere tehnične naprave lahko policija uporablja pri izvajanju svojih nalog. Tako v uradu kot SD-ju so namreč opozorili, da obstajajo naprave, ki so zelo invazivne in bi lahko kršile človekove pravice.

Poslanci za več denarja strankam