Poslanci so na seji odločali o več stvareh. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci so na seji odločali o več stvareh. Foto: MMC RTV SLO
Igor Bavčar in Boško Šrot
Poslanci so se strinjali, da bi bilo tak zakon o prevzemih sprejeti že prej, saj je službeno premoženje po večini že olastninjenjo. Foto: MMC RTV SLO
Članke v klišingih bo treba plačati izdajatelju. Foto: MMC RTV SLO

Vlada ocenjuje, da bosta zakona zagotovila večjo stabilnost na trgu, istega mnenja pa so očitno tudi poslanci, saj sta bili noveli zakonov sprejeti brez glasu proti. Nekatere poslanske skupine so le opozorile, da je novela zakona o prevzemih v državni zbor prišla pozno.

Po besedah Tomaža Jeršiča, državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo, novela zakona o prevzemih širi uporabo določb zdajšnjega zakona z znižanjem praga za nejavne družbe. Poslanske skupine pripomb na novelo o prevzemih niso imele, nekaj pomislekov so imeli le v poslanski skupini Lipa, kjer se zavzemajo za sistemske ukrepe in to novelo vidijo le kot kapljo v morje glede zaščite malih delničarjev ali prenosov posameznih lastništev.

V SDS-u so opozorili na prepozno sprejemanje zakona, s čimer se strinjajo tudi v SD-ju, kjer zakon sicer ocenjujejo za dober. Tudi poslanci LDS-a so pozdravili nov zakon, v NSi-ju pa so ocenili, da je to nadaljnji korak k stabilizaciji gospodarstva in normalizaciji razmer na trgu. Tudi v DeSUS-u, SLS-u in SNS-u menijo, da je zakon dober, a prepozno sprejet.

Novela zakona o gospodarskih družbah zajema sicer manj vsebinskih sprememb kot novela o prevzemih, po Jeršičevih besedah pa zvišuje kriterije za razvrščanje družb po velikosti, uvaja obveznost oblikovanja revizijske komisije v javni delniški družbi, na novo se določajo izjeme od obveznosti, da mora ustanovitev delniške družbe s stvarnim vložkom pregledati revizor, določeno je še pridobivanje lastnih delnic na podlagi sklepa skupščine ter to, da družba ne sme imeti več kot 10 odstotkov lastnih delnic.

Uredili so tudi področje klipinga
Poslanci so na seji sprejeli tudi novelo zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki ga je skupina poslancev s prvopodpisano Majdo Širca (Zares) pripravila z namenom zakonske ureditve dejavnosti klipinga. Novelo je podprlo 63, proti pa so glasovali štirje poslanci.

Širca je povedala, da je sprememba zakona potrebna, ker je slovenski trg na področju klipinga še nerazvit in ne omogoča enotnega urejanja teh pravic, zato tudi avtorji člankov v medijih niso upravičeni do nadomestila za uporabo njihovih tekstov za namene klipinga.

Novela zakona tako nalaga, da bo morala kliping agencija kot naročnik izdajatelju plačati nadomestilo, od katerega bo 30 odstotkov pripadlo novinarju, 70 odstotkov pa samemu izdajatelju. Avtor se pravici do svojega deleža ne more odpovedati, kar je po besedah Širce "posebej pomembno za honorarne sodelavce, ki jih izdajatelji marsikdaj prisilijo v marsikaj".

Kovačičeva komisija poročala poslancem
Svoje poročilo je DZ-ju predstavila t. i. Kovačičeva komisija, ki se je v tem mandatu ukvarjala z razmerami na državnem tožilstvu in morebitno odgovornostjo nosilcev javnih funkcij za obdobje 2000 - 2004. Predlagala je sklep, da naj pristojni organi sprejmejo ukrepe, ki bi izboljšali razmere na tožilstvu. DZ bo tako priporočil, naj pristojni organi tožilstvo okrepijo s kadri, posebej usposobljenimi za odkrivanje in pregon sodobnih oblik gospodarskega kriminala. Poslanci so poročilo sprejeli s 44 glasovi za in 25 proti.