Stališča Slovenije do odprtja oz. zaprtja 11 poglavij na poti Hrvaške v EU na zadnjem odboru niso bila sprejeta. Foto: EPA
Stališča Slovenije do odprtja oz. zaprtja 11 poglavij na poti Hrvaške v EU na zadnjem odboru niso bila sprejeta. Foto: EPA
Poslanci o Hrvaški na izredni seji

Opozicijske stranke SDS, SLS in SNS, ki so zahtevale izredno sejo, Boruta Pahorja sprašujejo, ali je arbitražni sporazum o načinu reševanja vprašanja meje s Hrvaško že napisan. Predsednika SLS-a in SNS-a, Radovan Žerjav in Zmago Jelinčič, ter vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko so opozorili, da gre razprava o odpravi zadržkov hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem in o arbitražnem sporazumu pravzaprav mimo DZ-ja. Na seji bodo razpravljali predvsem o odpravi zadržkov pri odprtju oz. zaprtju skupno 11 poglavij v pogajalskem procesu Hrvaške z EU-jem.

Jože Tanko je predlagal, da bi na seji odprli še kakšno točko, ob tem pa namiguje, da so se pogajanja med Slovenijo in Hrvaško pravzaprav že začela, poslanci pa ne vedo, ali na osnovi drugega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna ali katerega drugega predloga. Jelinčič je ob tem izrazil prepričanje, da je arbitražni sporazum pravzaprav že napisan, saj je navsezadnje tudi Pahor v četrtek vlado obvestil "o informaciji o arbitražnem sporazumu", ne pa tudi o njegovi vsebini.

Žerjav pa je na svoji novinarski konferenci dejal, da se pri teh pogajanjih s Hrvaško kršijo sklepi DZ-ja, in opozoril na sklep o zaščiti nacionalnih interesov, ki je bil marca sprejet ob vključevanju Hrvaške v Nato.

Seja odbora za zadeve EU-ja prekinjena
Kot je znano, bi moral odbor DZ-ja za zadeve Evropske unije obravnavati stališča do odprtja oz. zaprtja 11 poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU-jem, a je po slabi uri prekinil sejo. Odbor bi moral dopoldne kot še zadnji pristojni odbor obravnavati stališča Slovenije do odprtja šestih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU-jem in do začasnega zaprtja petih poglavij, ki so jih v tem tednu že obravnavala druga delovna telesa DZ-ja.

Toda že na začetku so se pojavili proceduralni zapleti, zaradi katerih so potem sejo tudi prekinili. Kot je razložila predsednica odbora Darja Lavtižar Bebler, "do vsebinskih zadev sploh še prišli niso". O nadaljevanju seje odbora je odločal kolegij predsednika DZ-ja.

Opozicijske stranke še menijo, da je po zadnjem srečanju slovenskega premierja Boruta Pahorja in njegove hrvaške kolegice Jadranke Kosor prišlo do popolne spremembe stališč slovenske vlade.

V ponedeljek tudi srečanje Pahorja s parlamentarnimi strankami
Za ponedeljek je na temo Hrvaške premier Pahor sklical tudi srečanje predsednikov parlamentarnih strank, pogovarjali pa naj bi se o arbitražnem sporazumu s Hrvaško o reševanju vprašanja meje.

Vlada po podporo pred odbor za zunanje zadeve
Prihodnji četrtek, je še razložil Pahor, pa bo vlada "vložila pobudo za sklenitev sporazuma in šla pred odbor DZ-ja za zunanje zadeve po podporo za podpis". S tem želi vlada pred nadaljevanjem pogajanj o meji dobiti mandat za pogajanja o arbitražnem sporazumu do njegovega podpisa.

Osnutek predloga sporazuma o arbitraži, ki bo določil način reševanja vprašanja meje, vsebuje drugi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna iz 15. junija in med drugim predvideva ustanovitev petčlanskega arbitražnega sodišča, vsebuje pa tudi za Slovenijo zelo pomembno določilo o "stiku" oz. "spoju" (junction) slovenskega teritorialnega morja z mednarodnimi vodami.

Poslanci o Hrvaški na izredni seji