Radovan Žerjav meni, da bo arbitražni sporazum sledil relativno hitro oz. še letos, saj je to tudi napoved premierja Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav meni, da bo arbitražni sporazum sledil relativno hitro oz. še letos, saj je to tudi napoved premierja Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
SLS za naknadni zakonodajni referendum?

SLS namreč vztraja, da mora biti vprašanje meje rešeno pred vstopom Hrvaške v Unijo, kar pomeni, da mora biti arbitraža (ali dvostranski dogovor) končana pred koncem pogajanj Hrvaške z EU-jem. Sklenjen arbitražni sporazum ni dovolj, je med sejo glavnega obora SLS-a dejal prvak ljudske stranke Radovan Žerjav.

Želite o slovensko-hrvaškem reševanju meje izvedeti več? V ponedeljkovi oddaji Polemika bodo pravni strokovnjaki odgovarjali na vaša vprašanja, ki jih lahko postavite tukaj.


Golobič: Referendum bi arbitraži dal legitimnost
Gregor Golobič,
prvak Zaresa pa je ob robu sveta stranke dejal, da "je odločitev o tem, da se gre na arbitražo in pod kakšnimi pogoji se gre na arbitražo, tako pomembna in dolgoročna, (...) da potrebuje najširšo legitimnost". " To pa naj bi bilo mogoč zagotoviti z referendumom.

Golobič tudi meni, da je sedanji, drugi Rehnov predlog iz 15. junija, "za Slovenijo dobro izhodišče" in dodaja,da je dobro ohraniti iz Rehnovega predloga tista določila, ki so merila na časovno dimenzijo, da bi se vprašanje meje pred tem arbitražnim tribunalom razrešilo pred dokončno odločitvijo o vstopu Hrvaške v EU.

Reinfeld upa na rešitev spora pred vstopom v EU
Upanje, da je rešitev dvostranskega spora med državama mogoče rešiti še pred vstopom Hrvaške v EU je izrazil tudi predsedujoči povezavi, švedski premier Frederik Reinfeld.

Iskanje načelne podpore podlaga za zbiranje podpisov
SLS podporo za referendum že išče prek svetovnega spleta. Prvo stojnico, na kateri bodo ugotavljali, koliko je podpore za referendum, bo SLS v Ljubljani odprl že v soboto. Zbiral bo načelne izraze podpore, tako da bo izvedel, ali lahko po morebitni ratifikaciji arbitražnega sporazuma v DZ-ju v roku formalno zbere 40.000 podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Žerjav pravi, da vse kaže, da to ne bo težava.

Naredili bodo vse, da zaščitijo slovenske nacionalne interese
"Lahko rečem, da bomo izkoristili vse možnosti, da zaščitimo najvitalnejše slovenske nacionalne interese. Večkrat sem dejal, zdi se mi nerazumno in nesprejemljivo, da na tak način govorimo in se pogovarjamo o ozemlju Slovenije, o morju Slovenije, ki je vedno bilo slovensko. Ne želimo ničesar hrvaškega, niti milimetra, in podpiramo, da Hrvaška vstopa v EU. Če pa bomo ugotovili, da so ti nacionalni interesi ogroženi, bomo storili pač vse, kar je v naši moči, da to preprečimo," je še dejal predsednik SLS-a.

Sporazum ne sme razveljaviti sklepa DZ-ja
SLS tudi vztraja, da arbitražni sporazum "ne more in ne sme razveljaviti sklepa DZ-ja, ki govori o zaščiti nacionalnih interesov v tem primeru". Poleg tega se po Žerjavovih besedah zavzema, da se nemudoma začne umik fizičnih prejudicev v naravi.

SLS za naknadni zakonodajni referendum?