Koalicija Za otroke gre je zbrala 48.146 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona, vendar je DZ zavrnil referendum. Foto: BoBo
Koalicija Za otroke gre je zbrala 48.146 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona, vendar je DZ zavrnil referendum. Foto: BoBo
false
Koalicija Za otroke gre pravi, da iz odgovora, ki naj bi ga DZ poslal ustavnemu sodišču, izhaja, da je "referendum dopusten". Zato menijo, da bo ustavno sodišče zdaj še lažje dovolilo referendum. Foto: BoBo

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je pripravil odgovor, ki ga bodo poslali ustavnemu sodišču v zvezi z dopustnostjo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi. DZ zavrača očitke, ki so jih v zahtevi, naj ustavno sodišče presoja odločitev, s katero je DZ marca zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, podali v koaliciji Za otroke gre. Odgovor je bil pripravljen na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe in mnenja, ki so ga pripravili v poslanski skupini ZL kot predlagateljici zakona.

V odgovoru, ki ga mora DZ ustavnemu sodišču posredovati do ponedeljka, poslanci zagovarjajo stališče, da sta tako zakonska novela kot sklep o zavrnitvi razpisa referenduma sprejeta zakonito, novela pa predstavlja najprimernejšo rešitev za odpravo sistemske diskriminacije istospolnih parov in hkrati spoštuje načelo koncentracije in učinkovitosti postopka.

DZ tudi zavrača trditev pobudnikov referenduma, da je ustavno sodišče tisto, ki je edino pristojno za ugotavljanje, ali gre za zakon, glede katerega je referendum nedopustno razpisati. DZ je po njihovem mnenju pristojen za sprejem odločitve, da razpis referenduma zavrne, pobudniki pa imajo aktivno legitimacijo, da se glede te odločitve obrnejo na ustavno sodišče.

Med očitki, ki jih navajajo predlagatelji referenduma, je tudi očitek o posegu v koristi otrok. DZ očitke zavrača kot popolnoma neutemeljene, saj posvojitev otroka tudi s spremembo zakona ne bo postala pravica, pač pa bodo istospolni pari lahko pridobili zgolj pravico, da podajo predlog za začetek postopka posvojitve.

SDS pričakuje razpis referenduma
Nasprotno stališče imajo v SDS, kjer pričakujejo, da bo ustavno sodišče "sprejelo ustrezno rešitev" in referendum dovolilo, je dejal Marjan Pojbič. Določene rešitve v zakonu so namreč za širšo javnost nesprejemljive, pravi poslanec in dodaja, da "nikoli ne bomo pristali na to, da bi se posvojitev otrok imela za človekovo pravico". Tudi poslanka NSi Iva Dimic je prepričana, da se "glasu ljudstva ne da utišati".

Z odgovorom zadovoljni tudi pobudniki referenduma
Koalicija Za otroke gre pravi, da iz odgovora, ki naj bi ga DZ poslal ustavnemu sodišču, izhaja, da je "referendum dopusten". Zato menijo, da bo ustavno sodišče zdaj še lažje dovolilo referendum.

"Z odgovorom, ki so ga pripravili, smo na neki način zadovoljni," je dejal sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc, saj naj bi iz odgovora izhajalo, da je "referendum o noveli dopusten, da torej ni protiustaven".

"Strinjajo se s tem, da zakonska zveza med možem in ženo ni protiustavna in da pravica do posvojitve ni pravica istospolnega para. Vsebinsko niso zavrgli ali ovrgli naših argumentov, tako da po tem mnenju še bolj optimistično pričakujemo odločitev ustavnega sodišča. Verjamemo, da bo ustavno sodišče še lažje dovolilo referendum," je dejal in dodal, da predstavljeni odgovor daje občutek, kakor da bi se avtorji s tem mnenjem norčevali iz ustavnega sodišča, so v "veliki meri prepisali sklep državnega zbora, ki ga ustavno sodišče že ima".

Metka Zevnik pa je dejala, da predstavljeni odgovor ocenjujejo kot žaljiv za vseh 120.000 ljudi, ki so prispevali svoj podpis v podporo referendumu. "Tu gre že kar za sovražni govor do vseh tistih, ki mislijo drugače kot v strankah, ki so novelo sprejele," je dejala.