Stranke SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL so pripravile odgovor, ki naj bi ga DZ poslal ustavnemu sodišču glede pritožbe nad zavrnitvijo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Stranke SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL so pripravile odgovor, ki naj bi ga DZ poslal ustavnemu sodišču glede pritožbe nad zavrnitvijo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
false
Koalicija za otroke gre je zbrala 48.146 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, ki ga je nato zavrnil DZ. Foto: BoBo
Za del politike referendum nedopusten

Stranke SMC, DeSUS, SD, ZaAB in ZL so pripravile odgovor, ki naj bi ga DZ poslal ustavnemu sodišču glede pritožbe nad zavrnitvijo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Ustavno sodišče je DZ pozvalo, naj odgovori na pritožbo pobudnikov referenduma o zakonu o zakonski zvezi. Odgovor, obsega 40 strani, so po besedah poslanca Združene levice (ZL) Mateja T. Vatovca pripravili v ZL-ju ob pomoči drugih štirih strank in druge zainteresirane javnosti. V njem pa so po Vatovčevih besedah sistematično zavrnili vse argumente zagovornikov referenduma in pokazali, zakaj je referendum nedopusten. Odgovor, ki mora biti do ponedeljka poslan na ustavno sodišče, bodo v petek potrjevali na odboru DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Vatovec meni, da v zahtevi za ustavno presojo "ni kakšnega konkretnega, ustavnega ali pravnega argumenta za to, da bi se novela ne uveljavila", ampak gre zgolj za nasprotovanje izenačitvi pravic istospolnih parov s preostalimi pari. z eno besedo bi rekli, da gre za homofobijo, je poudaril in dodal, da pričakujejo, da se bo ustavno sodišče opredelilo, da je o odpravi diskriminacije pravic istospolnih nemogoče odločati na referendumu.

Erika Dekleva (SMC) je pojasnila, da v največji parlamentarni stranki SMC-ju novelo podpirajo, saj v vseh pogledih pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami preostalih, in želijo sporočiti, da je "Slovenija v letu 2015 zrela, moderna in odprta družba ter da v taki družbi ni prostora za dvojna merila".

Matjaž Nemec (SD) je poudaril, da v letu 2015 še vedno govorimo o osnovnih človekovih pravicah. "Družba se namreč spreminja, z njo politika, upamo pa, da bo tem trendom sledilo tudi sodstvo," je dejal in dodal, da v SD-ju verjamejo, da bo odločitev ustavnega sodišča "zadnja etapa v procesu odprave diskriminacije istospolnih parov" in da bodo ustavni sodniki odločali vsebinsko.

Jani Möderndorfer (ZaAB) pa meni, da je nastopil čas, "da v državi končno določimo, kje je meja med svobodo govora in sovražnim govorom".

Pritožba na ustavno sodišče na začetku aprila
DZ je na začetku marca potrdil novelo zakona o zakonski zvezi, s katero so izenačili raznospolne in istospolne pare v njihovih pravnih, ekonomskih in socialnih pravicah. Koalicija Za otroke gre je zbrala 48.146 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona, vendar je DZ zavrnil referendum.

Koalicija Za otroke gre se je zaradi sklepa DZ-ja, da ne bo razpisal referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, na začetku aprila pritožila na ustavno sodišče. Kot sta tedaj povedala vodji koalicije Aleš Primc in Metka Zevnik, ustavna pritožba obsega 17 strani, v njej pa so po besedah Zevnikove navedli postopkovne neustavnosti in nezakonitosti, med drugim protiustavnost novele zakona o družinskih razmerjih, ki po njihovem mnenju ne odpravlja protiustavnosti na področju človekovih pravic in drugih svoboščin. Hkrati pa naj bi prišlo tudi do posega v pravico referendumskega odločanja.

Koalicija je medtem prav tako vložila dopolnjeno ustavno pritožbo, ki tako skupno obsega 44 strani. Njeni predstavniki se bodo na gornja stališča poslanskih skupin odzvali na petkovi konferenci za novinarje.

Za del politike referendum nedopusten