Predsednik parlamentarne komisije, ki nadzoruje delo Sove, Dušan Kumer, opozarja na pomanjkljivo informiranje DZ-ja o dogodkih v Sovi. Foto: RTV SLO
Predsednik parlamentarne komisije, ki nadzoruje delo Sove, Dušan Kumer, opozarja na pomanjkljivo informiranje DZ-ja o dogodkih v Sovi. Foto: RTV SLO
Miro Petek
Miro Petek pričakuje, da bo Sova iz vseh teh afer izšla še močnejša in konsolidirana. Foto: RTV SLO
Milan Kučan
Za Milana Kučana so nekatere Janševe izjave o aferi Sova nedopusten poseg v avtonomno presojo tožilstva in pritisk nanj. Foto: EPA
Poslanci spet na obisku pri Sovi

Parlamentarna komisija za nadzor nad tajnimi službami je obiskala sedež Sove, kjer je preverjala informacije o podjetju Webs in tajnem fondu.

Vodja komisije Dušan Kumer je povedal, da komisija ni imela dovolj informacij o domnevnih nepravilnostih, zato skušajo sami poiskati odgovore na vprašanja, ki jih odpira vlada.

Kumer je opozoril, da navedb o domnevnih zlorabah, ki jih je medijem predstavil premier Janez Janša, v vmesnih poročilih o nadzoru delovanja Sove ni. Prav tako vlada po njegovih besedah DZ-ju v zadnjih mesecih ni predstavila nobenih poročil o sumih zlorab in nepravilnosti v slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Podrobnosti obiska ostajajo skrite
Kumer podrobnosti obiska ni razkril, povedal je samo, "da zadeve niso tako grozne, kot jih interpretirajo tisti, ki jih preiskujejo". Tudi član komisije Miro Petek ni mogel povedati, kakšen je bil namen podjetja Webs, je pa dejal, da je po njegovih informacijah Sova pomagala ustanoviti podjetje. Tudi tega ali je podjetje delovalo ilegalno Petek ni mogel razkriti, je pa opozoril, da nikjer v zakonu ne piše, da bi Sova kot vladna agencija lahko ustanavljala podjetja.

Preiskava ne bi smela biti javna
Rudolf Moge dvomi o tem, "da bi Sova ustanovila takšno podjetje kot obveščevalno organizacijo", in se pridružuje Kumru, ki meni, da je slabo, ker vlada zadeve preiskuje pred očmi javnosti.

Podjetje Webs, ki ga vodi Bojan Bratuša, nekoč eden vodilnih v agenciji, naj bi ustanovila in financirala Sova. Webs, ki se ukvarja s spletnim gostovanjem, naj bi deloval nezakonito. Bratuša je agencijo zapustil potem ko je bilo ugotovljeno, da je njegovo dokazilo o izobrazbi neveljavno.

Moge je še povedal, da je Sova delovala po metodah, ki so poznane po vsem svetu. Prepričan je, da se bodo zadeve na robu zakona uredile. Poudaril je še, da imajo tajni fond vse obveščevalne službe, Sova pa bi se očitkom na ta račun lahko izognila, če bi o fondu obveščala parlamentarno komisijo.

Člani komisije so na pogovor povabili tudi bivšega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, ki pa je povabilo zavrnil z utemeljitvijo, da o zadevi ne bo govoril, dokler ga vlada ne odveže molčečnosti.

Milan Kučan o aferi Sova
Ob robu posveta Foruma 21 se je na afero Sove odzval tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki meni, da so izjave Janeza Janše o stoodstotni dokazljivosti nezakonitosti dela direktorja Sove nedopusten pritisk na tožilstvo in sodstvo, ker z njimi razsoja o zadevi, ki je bila šele predana tožilstvu.

S Sovo se bo ukvarjala tudi Kosova komisija
Vlada ob tem poudarja, da je njena naloga v Sovi vzpostaviti zakonito stanje in odpraviti nepravilnosti, z dogodki v agenciji pa se je začela ukvarjati tudi Kosova protikorupcijska komisija.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb naj bi obravnavala novelo zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb skupine nepovezanih poslancev. Vlada bo na seji 24. maja obravnavala tretje poročilo vladne delovne skupine za oceno dela Sova.

Poslanci spet na obisku pri Sovi