Poslanci so oba zakona soglasno podprli. Foto: Arhiv MMC RTV SLO
Poslanci so oba zakona soglasno podprli. Foto: Arhiv MMC RTV SLO

Na podlagi pogodbe bo Slovenija zdaj lahko v ustavo vnesla fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu. Pogodbo so voditelji 25 članic EU-ja podpisali v začetku marca, fiskalni pakt pa naj bi dolgoročno okrepil proračunsko disciplino in pomagal preprečiti krize v prihodnje.

Temelj pogodbe je pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. Letni primanjkljaj tako ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Mogoča so tudi odstopanja, a le izjemoma
V primeru izjemnih dogodkov lahko pogodbenice od pakta odstopijo, vendar pa začasno odstopanje ne sme ogroziti srednjeročne fiskalne stabilnosti. Pogodba bo začela veljati, ko jo bo ratificiralo 12 članic območja evra. Do zdaj jo je poleg Slovenije ratificirala le Portugalska.

DZ je soglasno potrdil še zakon o ratifikaciji pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra. Mehanizem bo začel delovati julija letos, trenutno pa ima na voljo 500 milijard evrov za posojila.

Tri milijarde proti novi finančni krizi
Finančni ministri območja evra so se prejšnji mesec dogovorili, da bo območje evra za zaščito pred krizo zagotovilo okoli 800 milijard evrov. Vendar pa je od tega okoli 300 milijard že namenjenih pomoči Grčiji, Irski in Portugalski, tako da je nove sposobnosti posojil za 500 milijard evrov.

Slovenija bo v mehanizem vplačala 342 milijonov evrov v začetni kapital mehanizma, od tega letos 137 milijonov. Skupno pa bo moral vplačati skoraj tri milijarde evrov.