Premierka Alenka Bratušek je konec septembra v pogovoru za Televizijo Slovenija napovedala, da bo na sprejetje proračuna vezala tudi svojo zaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Premierka Alenka Bratušek je konec septembra v pogovoru za Televizijo Slovenija napovedala, da bo na sprejetje proračuna vezala tudi svojo zaupnico. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci bodo proračunsko izredno sejo začeli v ponedeljek ob 12. uri, sklenili pa predvidoma v četrtek. Odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko bo proračunske dokumente obravnaval predvidoma v petek in soboto.

Na dnevnem redu izredne seje je 18 točk - najprej se bodo poslanci predvidoma lotili obravnave predloga sprememb proračuna za prihodnje leto, nato dopolnjenega predloga proračuna za leto 2015.

Obravnava predloga zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015 je predvidena pod 16. točko, zatem sledi obravnava zakona o davku na nepremičnine, nazadnje pa še prva obravnava predloga energetskega zakona.

Zakon o davku na nepremičnine sicer še vedno razburja opozicijo in tudi nekatere skupine državljanov. SDS in SLS sta na današnjem kolegiju predsednika DZ-ja Janka Vebra predlagala, da se obravnava tega predloga umakne z dnevnega reda oz. preloži, a je Veber opozoril, da je odločanje o tem zakonu na dnevnem redu zahtevane izredne seje, ki mora biti izpeljana v poslovniškem roku.

Bratuškova potrebno večino načeloma ima
Sicer pa se bodo poslanci na izredni seji z odločanjem o proračunu odločili tudi o zaupnici predsednici vlade Alenki Bratušek, ki je ta korak napovedala že pred časom v pogovoru za TV Slovenija. Kako bo to storila in na kateri dokument točno bo vezala zaupnico, še ni znano, jasno pa je, da mora DZ v postopku glasovanja o zaupnici upoštevati 117. člen ustave ter 257. in 258. člen poslovnika DZ-ja. Glede na te določbe lahko predsednik vlade vprašanje zaupnice veže tudi na sprejem zakona ali druge odločitve v državnem zboru - če odločitev ni sprejeta, se šteje, da je bila tudi vladi izglasovana nezaupnica.

Za potrditev proračuna je potrebna navadna večina v DZ-ju, torej v tem primeru enako velja tudi za zaupnico. To večino Bratuškova načeloma ima, saj se je koalicija uskladila o proračunu in nazadnje tudi o davku na nepremičnine, katerega finančni prispevek je že vključen v proračun.