Poslanci so razpravljali osem ur. Foto: BoBo
Poslanci so razpravljali osem ur. Foto: BoBo
Maša Kociper
Med peterico novih poslancev je tudi nekdanja poslanka PS-ja Maša Kociper. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Gregor Židan in Nina Maurovič
Nova poslanca Gregor Židan in Nina Maurovič. Foto: DZ/Barbara Žejavac

O ukrepih iz koalicijske pogodbe na gospodarskem področju je na zahtevo poslancev SDS-a, NSi-ja in SNS-a že v torek razpravljal odbor DZ-ja za gospodarstvo. Predlagatelji so opozarjali, da koalicijska pogodba prinaša predvsem nerazumne dodatne nove obdavčitve za gospodarstvo, zato je med podjetniki vzbudila začudenje in ogorčenje.

Največ ogorčenja je med podjetniki povzročila zaveza iz koalicijske pogodbe, da se bodo osebni prihodki iz kapitala in rent vključili v osnovo za odmero dohodnine. To bi pomenilo, da bodo morali od ustvarjenih dobičkov plačati skoraj 60 odstotkov davka, je v imenu predlagateljev izredne seje opozorila poslanka SDS-a Suzana Lep Šimenko.

Počivalšek: Pogodba je le usmeritev
Če bodo ta in drugi predlagani ukrepi izvedeni, lahko po njenih besedah resno ogrozijo slovensko gospodarstvo in posledično blaginjo državljank in državljanov Slovenije. Če želimo razvoj Slovenije in da mladi ne bi odhajali v tujino, potem potrebujemo dobro delujoče gospodarstvo, za to pa je potrebno dobro konkurenčno, poslovno in davčno okolje, je pozvala.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da bo "vlada iskala take rešitve, ki bodo pomenile prispevek k slovenskemu gospodarstvu kot tudi vsem državljanom in državljankam". Koalicijska pogodba po njegovih besedah predstavlja le usmeritev za delovanje vlade, preden bodo sprejemali kakršne koli ukrepe, pa bodo v njihovo pripravo vključili vse deležnike, tako gospodarstvo kot socialne partnerje, je zagotovil.

Tudi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman je ugotovila, da izvajanja koalicijske pogodbe ni mogoče zagotoviti z diktatom, pač pa z dialogom. "In ta dialog se je že začel," je zatrdila.

Glede ukrepov na davčnem področju je dejala, da mora biti prioriteta razbremenitev stroškov dela, ker pa sta za nadaljnji gospodarski razvoj izredno pomembna nadaljevanje javnofinančne stabilizacije in stabilnost javnofinančnega okolja, je potrebno nadaljnje prestrukturiranje davčnih bremen, in ne splošno zniževanje davkov, je dejala.

O izvajanju podpisane koalicijske pogodbe je povedala, da je časovnica, ki je po njenih besedah zelo ambiciozna, pripravljena. "Zakonski predlogi bodo za obravnavo v DZ-ju pripravljeni v prihodnjem letu, rešitve pa uveljavljene z januarjem 2020," je povedala in dodala, da si ne dela utvar, da je mogoče o vseh predlogih doseči stoodstotno soglasje.

Pomen dialoga je poudaril tudi poslanec SD-ja Soniboj Knežak, saj je prepričan, da je razprava edina prava pot o tej temi. "Za stabilno gospodarsko okolje bomo storili največ, če bomo prisluhnili drug drugemu in umirili razpravo," je dejal. Poslanec SMC-ja Gregor Perič pa je podobno poudaril, da si bodo v SMC-ju prizadevali za široko usklajevanje vseh ukrepov iz usmeritev v koalicijski pogodbi. Poudaril je tudi pomen stabilnega poslovnega okolja v Sloveniji.

Levica: Kapital je pri nas premalo obdavčen
Do zahteve opozicije sta bila kritična poslanec SAB-a Andrej Rajh in poslanec DeSUS-a Robert Polnar, ki sta dejala, da te zahteve niso pravilno zastavljene, medtem ko je poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič predlagateljem izredne seje očital napačno interpretacijo kolektivne pogodbe, ki sicer tudi govori o krepitvi konkurenčnosti in spodbujanju ekonomske demokracije.

Poslanec Levice Luka Mesec je predloge iz koalicijske pogodbe zagovarjal z besedami, da je "zgornji odstotek prebivalstva obdavčen skoraj polovico manj, kot so obdavčeni drugi oziroma tisti, ki živijo od svojega dela". Sam verjame, da se bo v prihodnjih mesecih in letih našel razum za njihovo uresničitev v praksi in da naš davčni sistem, ki je bil po njegovih besedah v zadnjih letih prikrojen v korist peščici, popravijo tako, da bo začel zagotavljati blaginjo za vse in omogočil razvojni preboj države.

Premier Marjan Šarec je na Dnevih inovacij znova zavrnil očitke na račun predlogov ukrepov na gospodarskem področju, zapisanih v koalicijski pogodbi. Kot je poudaril, se je treba sprememb davčne politike lotiti s celovitim prestrukturiranjem. "Samo dvig ali znižanje enega od davkov ne prinese ničesar," je dejal. Poudaril je, da sprememb obdavčitve ne more biti brez predhodnih pogovorov z vsemi deležniki. Na vprašanje, kakšno družbeno vlogo bodo imeli gospodarstveniki pod njegovo vlado, je odgovoril, da "prav tako kot do zdaj". "Če je vlada pametna, podpira gospodarstvo. Tisto, kar se natolcuje vsak dan, ima zagotovo tudi politično ozadje. Je pa seveda delo opozicije, da kritizira in sklicuje nujne seje; tako to tudi jemljem," je dejal.

.
"Če bi najbogatejši plačali malo več davka, bi bili še vedno bogati, mogoče bodo imeli malo manjše jahte in vile ali kakšen luksuzen avto manj," pa je dodala poslanka Levice Nataša Sukič. Bi pa bilo tako na voljo več denarja za zdravstveno varstvo in šole, za obuditev mrtve stanovanjske politike ali pa za nove subvencije gospodarstvu, je izpostavila.

Opozicija: Podjetnike preganjamo iz države
Marko Pogačnik
je v imenu poslanske skupine SDS-a opozoril, da so gospodarstveniki, podjetniki in investitorji postali zaradi vsebine koalicijske pogodbe negotovi glede prihodnjega poslovnega okolja. "Investicije so se začele ustavljati, podjetniki so začeli razmišljati drugače," je dejal. Koaliciji in Levici očita, da z nerazumnimi davki in birokratskimi ovirami poskušajo podjetnike zatreti ali celo pregnati.

Do zavez o obdavčitvi kapitalskih dobičkov je bil kritičen tudi poslanec NSi-ja Matej Tonin. Dejal je, da je dobiček v vsaki normalni državi gonilo razvoja. Ta je morda v Sloveniji res enako ali manj obdavčen kot v Avstriji ali Nemčiji, a manj kot v državah, s katerimi tekmujemo, kot so Poljska, Češka ali Hrvaška, je dejal. Prepričan je, da je poslovno okolje pri nas nepredvidljivo, posledično pa vse več mladih odhaja iz države.

Da se mladi izseljujejo iz Slovenije, ne preseneča poslanca SNS-a Zmaga Jelinčiča Plemenitega. V skladu s koalicijsko pogodbo bo namreč Levica po njegovih besedah poskrbela, da bo vse propadlo. "Ostali bodo le še služkinje, vrtnarji in morda kakšen mehanik, a še ta bo delal na črno," je bil črnogled.

Pet novih poslancev
Državni zbor je potrdil mandate petim novim poslancem, ki bodo v poslanske klopi sedli namesto poslancev, ki so zasedli ministrske položaje. V poslanski skupini LMŠ-ja bo nova poslanka Nina Maurovič, v poslanski skupini SMC-ja sta v poslansko klop prišla Jani Möderndorfer in Gregor Židan, v poslansko skupino SAB-a pa Maša Kociper in Andrej Šušmelj.

Kakšni bodo ukrepi glede obdavčitve?
Kakšni bodo ukrepi glede obdavčitve?