Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovoru gostil predstavnike Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), namen srečanja pa je bila podrobnejša predstavitev odprtega pisma gospodarstvenikov, ki so ga ti pretekli teden naslovili na visoke predstavnike države. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Tamino Petelinšek/STA
Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovoru gostil predstavnike Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), namen srečanja pa je bila podrobnejša predstavitev odprtega pisma gospodarstvenikov, ki so ga ti pretekli teden naslovili na visoke predstavnike države. Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Tamino Petelinšek/STA

Negotovost podjetnikov je rezultirala v njihovem logičnem in samozaščitnem ravnanju, saj so odgovorni za številna delovna mesta, številne družine, razvoj in s tem za dobrobit družbe in države.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat o odzivu podjetnikov na koalicijsko pogodbo.
false
Vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič je poudaril, da "strah gospodarstvenikov ni upravičen, je pa prav, da so na to opozorili". Foto: MMC RTV SLO
Odzivi podjetnikov na koalicijsko pogodbo

Srečanja pri predsedniku Borutu Pahorju so se udeležili predsednik SBC-ja Marjan Batagelj, izvršni direktor Goran Novkovič ter člani upravnega odbora Jure Knez, Marko Lotrič in Ema Pogačnik. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je ta na predvečer oblikovanja nove vlade poudaril, da v zdajšnjih razmerah potrebujemo povrnitev zaupanja in sodelovanja v politiki ter povrnitev zaupanja in sodelovanja politike s socialnimi partnerji.

Po njegovem mnenju bo moralo med vsemi deležniki priti do več argumentiranega in spoštljivega dialoga, saj le taka diskusija vodi k napredku in relativno zadovoljivemu izpolnjevanju različnih pričakovanj.

Za oblikovanje politične stabilnosti bo v prihodnje odločilna zmožnost političnega dialoga, je dejal Pahor in ob tem spomnil, da je januarja letos prav na odprtju foruma SBC-ja v Postojni dejal, da se mu zdi pomembno, da bo nov socialni dogovor sklenjen v času, ko so razmere za to ugodne.

Batagelj je srečanje pri Pahorju označil za zelo koristno: "Predsednik nas je opozoril, da mora biti v družbi veliko strpnosti na vseh straneh, da ne sme prevladovati sovražni govor, ki se je nekako navlekel. S tem nam je dal tudi neko upanje, da bi nova vlada lahko sledila temu, da bi dobili stabilno gospodarsko okolje."

Ključno pri tem bo po njegovih besedah to, da bodo pogovori potekali spoštljivo, "ne pa da se bomo obtoževali in stigmatizirali". "Država nas mora obravnavati kot tisto zelo čvrsto vejo, ki podpira socialo, zdravstvo in odlično javno upravo," je dodal.

V pogovoru so tudi soglašali, da je podjetništvo v družbi še cenjeno, tako pa mora tudi ostati, da bo država uspešna tudi v prihodnje. "Težava je nastala, ko smo podjetniki postali stigmatizirani. Ko se je začelo govoriti o nacionalizaciji naših podjetij, ko nismo več vedeli, ali smo sploh zaželeni," je opozoril Batagelj.

Predstavniki SBC-ja predstavili tudi peticijo Za podjetno Slovenijo, ki jo je podpisalo že več kot tisoč podjetij. "Take enotnosti slovensko podjetništvo v svoji zgodovini še ni imelo, zato je to resno opozorilo za resne pogovore," je o uspehu peticije dejal Batagelj.

Politiki vabijo gospodarstvenike k pogovorom
Opozorila gospodarstvenikov so po srečanju vodij poslanskih skupin komentirali tudi vodje poslanskih skupin SMC-ja, LMŠ-ja in SD-ja. Vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič je poudaril, da je prav, da gospodarstveniki na to opozarjajo. "Mislim, da strah gospodarstvenikov ni upravičen, je pa prav, da so na to opozorili. Moramo pa biti toliko previdni, da jim ne dovolimo, da bi kreirali politiko," je povedal.

Vodji poslanskih skupin LMŠ-ja Brane Golubović in SD-ja Matjaž Han pa sta poudarila, da je treba počakati, da se vlada potrdi in da ministri začnejo delati. "Nato bo čas za pogovor," je dejal Golubović, Han ga je dopolnil, da bi bilo prav, da se gospodarstveniki "vključijo, ko se bomo res pogovarjali o spremembah zakonodaje".

Poudarila sta tudi, da se bo treba o vseh predlogih dogovoriti z vsemi socialnimi partnerji. "Mislim, da je treba vse zadeve, ki jih bomo sprejemali, spreminjati v dogovoru s socialnimi partnerji," je povedal Han, medtem ko je Golubović izrazil pričakovanje, da bodo pogovore o tej temi izvedli z vsemi socialnimi partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu.

NSi-jevi predlogi zakonov
V NSi-ju pričakujejo, da bo nova vladna koalicija podprla njihove predloge štirih zakonov, ki so jih vložili v DZ. "Te rešitve so bile v času pogajanj naše zahteve za vstop v koalicijo. Zdaj pa naj naši nesojeni partnerji pokažejo, ali so s podporo rešitvam takrat mislili resno," je dejal poslanec Jernej Vrtovec.

NSi je v skladu z napovedmi v parlamentarno proceduro vložil predloge štirih zakonov. Med drugim želi stranka spremeniti dohodninsko lestvico z odpravo 50-odstotne davčne stopnje in uvedbo 43-odstotne. Predlagajo tudi dvig splošne olajšave na 7.000 evrov, je pojasnil vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat.

Predlagajo tudi uvedbo dvojnega statusa, torej da bi lahko upokojenci po doseženi pokojninski dobi delali še naprej, obenem pa prejemali polno pokojnino. Razbremenili bi tudi delodajalce v primeru nadomestila za odsotnost zaradi bolniške odsotnosti. Tako bi delodajalec namesto prvih 30 dni bolniške odsotnosti kril le 15 dni.

Spodbuda Levice
Horvat je povedal, da so jih k vložitvi štirih predlogov zakonov spodbudili na eni strani hujskaštvo Levice, uperjeno proti gospodarstvu, na drugi pa pozitivni odzivi, ki so jih zaznali pri nekaterih kandidatih za ministre, predvsem ministru za finance Andreju Bertonclju in ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku.

"Naša dolžnost je, da te rešitve damo na mizo in odpremo demokratično razpravo," je menil Horvat. Zdaj pa pričakujejo, da bo nova vladna koalicija pokazala, ali so bili pogovori z NSi-jem o morebitnem oblikovanju skupne vlade vsebinski.

Novo vlado premierja Marjana Šarca pa v NSi-ju pozivajo, naj "nemudoma vzpostavi dialog s predstavniki slovenskega gospodarstva z namenom, da se skupaj dogovorijo vsaj osnovne elemente ekonomske politike v Sloveniji v smeri boljšega, konkurenčnejšega, bolj predvidljivega, privlačnejšega poslovnega okolja". Z vloženimi štirimi zakonskimi predlogi želi NSi tudi "pomiriti finančne trge", ki po besedah Horvata spremljajo besede poslancev.

Negotovost podjetnikov je rezultirala v njihovem logičnem in samozaščitnem ravnanju, saj so odgovorni za številna delovna mesta, številne družine, razvoj in s tem za dobrobit družbe in države.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat o odzivu podjetnikov na koalicijsko pogodbo.
Odzivi podjetnikov na koalicijsko pogodbo