Spremembe slovenske ustave bo oblikovala strokovna skupina. Foto: BoBo
Spremembe slovenske ustave bo oblikovala strokovna skupina. Foto: BoBo

Strokovno skupino, ki se bo ukvarjala predvsem s področjem ustavne spremembe postopka oblikovanja vlade, naj bi sestavljali ustavni pravniki Lojze Ude, Ciril Ribičič, Janez Čebulj, Tone Jerovšek in Saša Zagorc.

Na seji ustavne komisije so se pogovarjali tudi o vnosu zlatega fiskalnega pravila, ki bo določilo načela vzdržnosti na področju javnih financ, v ustavo. Vnos zlatega pravila pa je, glede na priporočila EU-ja, zaželeno na ustavni ravni.

Koliko strokovnih skupin?
SDS-ov poslanec Branko Grims je predlagal, da bi v omenjeno strokovno skupino imenovali tudi ekonomiste, ki bi sodelovali pri oblikovanju vladnega predloga zlatega pravila. Z Grimsom se je strinjal Gašpar Gašpar Mišič (PS). Mišičev strankarski kolega Roman Jakič pa se je zavzel za oblikovanje posebne strokovne skupine, ki bi se ukvarjala s pripravo gradiva glede zlatega fiskalnega pravila.

Predsednik komisije Gregor Virant (DLGV) je sklenil, da bo poslanske skupine pozval, naj se opredelijo do Grimsovega oz. Jakičevega predloga ali pripravijo svoje predloge glede oblikovanja strokovne skupine.