Država bo postopno sofinancirala plačilo vrtca za otroke. Foto: MMC RTV SLO
Država bo postopno sofinancirala plačilo vrtca za otroke. Foto: MMC RTV SLO

Poslanke in poslanci so ob koncu redne februarske seje DZ-ja soglasno, z 59 glasovi, sprejeli zakon o vrtcih. Še pred tem so zavrnili vsa dopolnila opozicije, dopolnila koalicije pa so sprejeli.

Po sprejetem zakonu bo država leta 2010 dodatno sofinancirala plačilo programov vrtcev za petletne otroke, z letom 2012 za štiriletne, z letom 2014 pa tudi za triletne otroke.

Sprejeli so tudi dopolnilo, ki določa maksimalno število otrok v posamezni skupini, za katero skrbi varuh - število otrok se razlikuje glede na to, ali gre za skupine otrok iz prvega oziroma drugega starostnega obdobja ali za kombinirane skupine.

Pred tem so poslanci soglasno sprejeli tudi predloge zakonov o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb; o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Črno goro o sodelovanju na obrambnem področju; o ratifikaciji sporazuma o sodelovanju na področju notranje varnosti med Slovenijo in Francijo ter predlog zakona o ratifikaciji garancijske pogodbe med Slovenijo in Evropsko investicijsko banko za obveznosti iz okvirnega posojila za energetsko učinkovitost.