Opozicija nasprotuje novemu družinskemu zakoniku, ki omogoča posvojitve otrok, zagovarja pa izenačitev pravic istospolnih partnerjev z zakonci na področju dedovanja. Foto: EPA
Opozicija nasprotuje novemu družinskemu zakoniku, ki omogoča posvojitve otrok, zagovarja pa izenačitev pravic istospolnih partnerjev z zakonci na področju dedovanja. Foto: EPA
Otrok
Srečko Prijatelj (SNS) meni, da bi bili otroci, ki bi jih posvojili istospolni partnerji, že v vrtcu in osnovni šoli izpostavljeni zaničevanju in preziranju. Foto: EPA

Koalicija bo skušala na vse načine preprečiti referendum o novem družinskem zakoniku.

Robert Hrovat

Za novi družinski zakonik velja enako kot za Katoliško cerkev - ni se ga treba bati.

Vito Rožej

SD zagovarja izenačitev vseh razmerij med dvema odraslima osebama.

Majda Potrata

V koaliciji so namreč vztrajali, da bo področje istospolnih partnerstev celovito urejeno v novem družinskem zakoniku.

Poslanec SDS-a France Cukjati je v imenu predlagateljev pojasnil, da skušajo z novelo slediti odločbi ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da je treba dedovanje partnerjev v istospolni skupnosti urediti enako kot dedovanje med zakoncema.

Po Cukjatijevih besedah ustavno sodišče ne govori o enakosti med partnerjema v istospolni skupnosti in zakoncema, ampak o podobnosti med njimi. "Ti skupnosti sta si podobni, vendar so bistvene razlike med družino in istospolno partnersko skupnostjo, saj je družina usmerjena v spočetje otroka," je poudaril in dodal, "da ne smemo iti korak naprej, kot ga predvideva koalicija v novem družinskem zakoniku."

Cukjati meni, da ni diskriminacija, če so istospolni partnerji obravnavani še v kakem drugem zakonu, ne zgolj v družinskem zakoniku. "Če bo sprejet novi družinski zakonik, bo naš zakon ugasnil, če pa novi družinski zakonik ne bo sprejet, kar je realna možnost, pa se bo - Bog ve do kdaj - nadaljevalo neustavno stanje," je prepričan.

Hrovat: Koalicija bo skušala preprečiti referendum o novem družinskem zakoniku
Njegov strankarski kolega Robert Hrovat pa meni, da skuša koalicija dedovanje med istospolnima partnerjema "za vsako ceno uvrstiti v novi družinski zakonik zato, da se bo lahko - ko bo prišlo do referendumske zahteve glede zakonika - sklicevala na odločbo ustavnega sodišča in tako skušala za vsako ceno preprečiti referendum". Ob tem je znova pojasnil, da je predlagani družinski zakonik, ki predvideva posvojitve otrok tudi istospolnim partnerjem, za SDS nesprejemljiv.

Podporo noveli sta napovedali tudi opozicijska SLS in SNS. Po mnenju vodje poslanske skupine SLS-a Jakoba Presečnika istospolna skupnost ne spada v družinski zakonik, saj da je družina namenjena skbi za skupne otroke, v istospolni skupnosti pa skupnih otrok ne more biti. Presečnik tudi meni, da vlada napačno intepretira odločbo ustavnega sodišča.

Tudi Srečko Prijatelj (SNS) je poudaril, da istospolna skupnost ni družina, zato takšna skupnost ne sme posvajati otrok. Z novim družinskim zakonikom bomo, kot je prepričan Prijatelj, delali krivico tistim otrokom, ki jih bodo posvojili istospolni partnerji. Ti otroci bodo po njegovih besedah namreč "zaničevani in prezirani, v najzgodnejši fazi svojega odraščanje, v osnovni šoli in vrtcih".

"Predlagana novela SDS ureja položaj istospolnih le parcialno"
Proti sprejetju novele pa so v vladi in v koaliciji. Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je pojasnila, da v vladi ne podpirajo novele zato, ker želijo položaj istospolnih skupnosti celovito urediti v novem družinskem zakoniku. "S predlagano novelo, ki spreminja 22. člen zakona, pa bi se položaj istospolnih uredil le parcialno, ne pa celovito," je dejala in poslance pozvala, naj počakajo, da pride na poslanske klopi novi družinski zakonik.

S stališčem vlade se strinjajo tudi v koalicijskih poslanskih skupinah. Poslanka SD-ja Majda Potrata trdi, da ne bo prišlo do pravne praznine, če novela SDS-a ne bo sprejeta, saj je ustavno sodišče povedalo, da do odprave neustavnosti za istospolne partnerje pri dedovanju veljajo enaka pravila kot med zakoncema.

"SD zagovarja izenačitev vseh razmerij med dvema odraslima osebama," je pojasnila in presodila, da je to urejeno v novem družinskem zakoniku. Obenem je poudarila, da je temeljno sporočilo ustavnega sodišča, da je diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti nedopustna.

Rožej: Ni se treba bati novega družinskega zakonika
Pritegnil ji je Vito Rožej (Zares), ki je prav tako podprl novi družinski zakonik. "Za novi družinski zakonik velja enako kot za Katoliško cerkev - ni se ga treba bati," je Rožej še dejal opozicijskim poslancem.

Proti sprejetju novele oz. podpori sklepu odbora DZ-ja za delo in družino, da novela ni primerna za nadaljnjo obravnavo, sta se v imenu svojih poslanskih skupin izrekla tudi Vasja Klavora (DeSUS) in Milan Gumzar (LDS).

Spomnimo, da je vlada pripravila predlog novega družinskega zakonika, ki med drugim istospolnim partnerjem omogoča posvojitve otrok. Tej rešitvi nasprotujejo opozicijske stranke, prav tako je proti omenjenim posvojitvam tudi Katoliška cerkev.

Koalicija bo skušala na vse načine preprečiti referendum o novem družinskem zakoniku.

Robert Hrovat

Za novi družinski zakonik velja enako kot za Katoliško cerkev - ni se ga treba bati.

Vito Rožej

SD zagovarja izenačitev vseh razmerij med dvema odraslima osebama.

Majda Potrata