Predsednik vlade Miro Cerar je po glasovanju o zakonu o drugem tiru apeliral na civilne iniciative, naj pred zbiranjem podpisov za referendum premislijo o posledicah. Foto: BoBo
Predsednik vlade Miro Cerar je po glasovanju o zakonu o drugem tiru apeliral na civilne iniciative, naj pred zbiranjem podpisov za referendum premislijo o posledicah. Foto: BoBo
Državni zbor
Zakon o drugem tiru je bil po prvem sprejetju deležen odložilnega veta. Foto: Petra Iskra
Se zakonu o drugem tiru obeta referendum?
Še ena poslanska zelena luč 2. tiru

Poslanci so zakon o drugem tiru prvič potrdili aprila, preden je državni svet nanj izglasoval odložilni veto. Svetniki so ocenili, da je v zakonu preveč neznank. Kot je v obrazložitvi zahteve za ponovno glasovanje o zakonu na današnji seji DZ-ja poudaril državni svetnik Jernej Verbič, ne predvideva niti stabilne finančne konstrukcije. Dodal je, so za gradnjo drugega tira v zakonu zagotovljena le sredstva iz državnega proračuna, 200 milijonov evrov.

V imenu vlade je poslance k vnovični potrditvi zakona pozval državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Ponovil je, da je projekt drugi tir prioritetni projekt te vlade in koalicije, da mislijo resno, pa kažejo rezultati. Kot je spomnil, so za projekt dobili gradbeno dovoljenje, gradijo izvlečni tir, povezali so se z zalednimi državami, dobili podporo Evropske investicijske banke ter Evropske komisije, potreben pa je zakon, če želimo še letos začeti z gradnjo drugega tira, dodaja Leben.

Zakon podprli le koalicijski poslanci
Podporo zakonu je danes zagotovila le koalicija. Pred glasovanjem je poslance vladajočega SMC-ja obiskal premier Miro Cerar in poudaril, da "ne smemo dopustiti, da bi postali slepo črevo v Evropi samo zato, ker nekateri namerno ovirajo začetek enega najpomembnejših geostrateških projektov v zgodovini Slovenije". Koalicijski poslanci so poudarjali predvsem to, da se projekt vleče že predolgo in je treba narediti korak naprej.

Enako kot v prvem glasovanju, pa so mu podporo odrekle vse opozicijske stranke. V NSi-ju so poudarili, da bi morali graditi dva tira hkrati. Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je poudaril korupcijska tveganja, ki jih zakon omogoča. V SDS-u opozarjajo, da zaradi neznank v zakonu obstaja velika verjetnost referendumske presoje zakona. V ZL-ju pa so prepričani, da je upravljanje drugega tira prek podjetja 2TDK "slabo prikrita privatizacija".

Cerar poziva k premisleku pred zbiranjem podpisov
Po glasovanju je bil Cerar zadovoljen in je poudaril, da je projekt pomemben za celotno državo in poteka transparentno, saj je javnost obveščena o vsaki fazi postopka. Cerar se je odzval tudi na možnost referenduma o zakonu o drugem tiru in dejal, da bi to projekt ogrozilo, ga blokiralo in onemogočilo razvoj. "Pozivam vse tiste, ki razmišljajo o tem, da bi z zbiranjem podpisov zaustavili zakon, da tega ne storijo in temeljito razmislijo o posledicah," je dejal in posvaril, da bi v tem primeru nastala škoda za Slovenijo.

Drugič zelena luč za zakon o vajeništvu
Poslanci so drugič podporo izglasovali tudi zakonu o vajeništvu, na katerega je državni svet izglasoval veto. Po mnenju svetnikov je zakon nepregleden, zamenjuje pa tudi strokovni pristop s pedagoškim in andragoškim. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič pa je poudarila, da bo zakon zagotovil "dobro, kakovostno in predvsem izvedljivo delovanje trikotnika dijaki-šole-delodajalci".

Podporo zakonu so podali koalicijski poslanci, ki so dejali, da zakon vsebuje visoko raven varovanja delavskih pravic in pošteno plačilo. V SMC-ju so poudarili tudi, da je zakon najboljši mogoči kompromis med vsemi deležniki, ki so bili vključeni v pripravo. V DeSUS-u pa so začudeni, da interesna skupina delodajalcev nasprotuje vlaganju v dodano vrednost prihodnjih zaposlenih.

V NSi-ju so prepričani, da zakon ne upošteva vseh interesov dijakov in daje sindikatom preveliko moč. V SDS-u jih je zmotilo, da vse breme zakon prenaša na delodajalca, v ZL-ju pa menijo, da zakon v praksi pomeni uvajanje nove oblike prekarnosti.

Po izredni seji še konec redne
Poslanci so obravnavali predlog priporočil za odpravo administrativnih bremen v SDS-u. Predsednik SDS-a Janez Janša je ob predstavitvi predloga dejal, da je pretirana birokratizacija ključna težava, ki v Sloveniji zavira razvoj. V SDS-u so zato med drugim predlagali, da bi ob vsakem sprejemanju novega predpisa obenem ukinili ali združili že obstoječe.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je v odzivu na Janševo kritiko med drugim poudarila, da je vlada že izvedla številne dejavnosti za izboljšanje stanja na tem področju. Ministrstva so po njenih besedah temeljito preučila svoja področja in pripravila konkretne predloge, zato ne drži, da vlada miruje ali da je neuspešna.

Poslanci koalicijskih strank niso bili naklonjeni predlogom, saj so med drugim omenili, da gre za predvolilno potezo in da priporočila nimajo premisleka o širših gospodarskih posledicah. Kritiki SDS-a pa so pritrdili v NSi-ju. Tudi v ZL-ju so presodili, da so nekatera priporočila dobra, a večini niso bili naklonjeni. Priporočila SDS-a je matični odbor že zavrnil, zato o njih na seji ni bilo glasovanja.

Se zakonu o drugem tiru obeta referendum?
Še ena poslanska zelena luč 2. tiru