Ivan Simčič naj bi ponaredil srednješolsko spričevalo. Foto: DZ
Ivan Simčič naj bi ponaredil srednješolsko spričevalo. Foto: DZ

Po poročanju POP TV-ja naj bi vojaška obveščevalna služba ugotovila, da Simčičevo spričevalo ni verodostojno. Poslanec razlog za odpust vidi v drugih stvareh, tudi v njegovi sindikalni dejavnosti.
Za Kanal A je še dejal, da se očitno, ker ni želel podpisati nove pogodbe z ministrstvom za obrambo, s katero bi bil zaposlen v vojski še nadaljnjih 12 let, o njem ustvarja neki konstrukt.
Po poročanju obeh televizij se je Simčič nato vpisal na ljubljansko filozofsko fakulteto in tam diplomiral iz sociologije in zgodovine. Povedal je, da je imel šesto stopnjo vojaške izobrazbe, kar je bilo po njegovih besedah dovolj za vpis.
Njegov življenjepis na spletnih straneh državnega zbora navaja, da je leta 1987 končal poklicno Kovinarsko šolo v Kopru, leta 1989 srednjo vojaško šolo v Zadru, leta 2006 pa je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, smer sociologija in zgodovina.
Predsednik DZ-ja Gregor Virant je dejal, da poslanec s ponarejeno izobrazbo zaradi etičnih razlogov ne bi smel zasedati poslanskega stolčka. "Kaj se je v konkretnem primeru dogajalo, bodo preverili pristojni organi," je še povedal Virant.