Poslanec Peter Vilfan bo še naprej lahko komentiral košarkarske tekme. Foto: BoBo
Poslanec Peter Vilfan bo še naprej lahko komentiral košarkarske tekme. Foto: BoBo

Sredi januarja se je namreč iztekel štiriletni mandat osmim članom programskega sveta Radiotelevizije Slovenija. Če bo državni zbor potrdil odločitev mandatno-volilne komisije, bodo novi člani programskega sveta postali Andrej Aplenc, Alojzij Bogataj, Igor Bordon, Jernej Letnar Černič, Leon Oblak, Aleks Štakul, Boštjan M. Turk in Branko Žnidarič.

Namesto Casermana Levstek?
Hkrati so člani mandatno-volilne komisije odločali tudi o kandidatu za člana programskega sveta, ki ga predlagajo poslanske skupine. Poslanska skupina Pozitivna Slovenija je predlagala Rajka Kendo, poslanska skupina SDS-a Vinka Levsteka, poslanska skupina Liste Virant pa Jelko Stergel.

Člani komisije so se odločili za kandidata SDS-a. Če ga bo DZ potrdil, bo v programskem svetu nasledil Matevža Casermana. Caserman namreč ne izpolnjuje več pogojev za imenovanje oziroma izvolitev, ker je kot predsednik občinskega odbora SDS Vrhnika član organa politične stranke.

Glede RTVS-ja so člani komisije imeli na dnevnem redu še eno točko - odločanje o sedmih članih sveta za radiodifuzijo, vendar prijavljeni kandidati niso dobili zadostne podpore. Javni poziv za kandidaturo v svet za radiodifuzijo bo tako ponovno objavljen. Dosedanjim članom je petletni mandat sicer potekel že 11. novembra lani.

Poslanci lahko do določene mere opravljajo prejšnje delo
Poslanci so odločali tudi o strokovno-znanstvenem oziroma pedagoškem delu treh poslancev Pozitivne Slovenije, ki so ga pred dvema mesecema preložili. Alenka Bratušek in Tamara Vonta sta vlogi dopolnili, poslanci pa so sklenili, da delo v obsegu petine polnega delovnega časa lahko opravljata. Prav tako so se člani komisije strinjali, da Peter Vilfan lahko komentira košarkarske tekme.

Poslanec NSi-ja Janez Vasle bo lahko petinsko delal v zasebni pediatrični ordinaciji, poslanec Liste Virant Gregor Virant pa bo lahko mentor pri pripravi doktorske disertacije.

Poslanci so na seji izbrali tudi 20 kandidatov za člane sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS. Le še korak od članstva so: Ilija Antolovič, Mira Bilbija, Violeta Bilek, Srečko Brumen, Mateja De Reya, Nataša Dernovšček Hafner, Ljubo Hansel, Ivo Jakovljevič, Matjaž Juhart, Mirjam Kanalec, Gregor Kobal, Drago Koprčina, Drago Kupnik, Vladimir Pegan, Alojz Rudolf, Uroš Sajko, Drago Šajn, Peter Tomažič, Roman Velikonja in Ljiljana Vučenovič.

Članu Statističnega sveta RS Matjažu Košaku je lani oktobra potekel mandat, Jernej Dirnberk pa je s tega mesta odstopil, zato mora DZ imenovati dva nova člana. Le poslanska skupina SLS-a je posredovala ime kandidata, predlagala je Franca Rozmana, ki ga je mandatno-volilna komisija danes potrdila. Ker je eno mesto še odprto, pa bo komisija poslanske skupine spet pozvala, naj posredujejo predloge kandidatov.

Zanimanje za poslanska stanovanja manjše
V državnem zboru so ugotovili, da je bilo zanimanje poslancev za najem službenih stanovanj manjši, kot je stanovanj na voljo. Neoddana stanovanja bodo tako oddali uslužbencem državnega zbora ali drugim zaposlenim v državni upravi, hkrati pa bodo dva pustili prazna za primer, če bi jih potreboval državni zbor.

Ob tem so člani komisije odločili še, da lahko notranji minister Vinko Gorenak in gospodarski minister Radovan Žerjav uporabljata državnozborska službena stanovanja tudi v času ministrovanja.