Črnčec vztraja pri svojem
Črnčec vztraja pri svojem "pripetem tvitu", ki poziva k deportaciji migrantov. Foto: Damir Črnčec/Twitter

"Glede na imenovanje, ki v zadnjih dneh sproža odzive v medijih, na socialnih omrežjih, znotraj civilnih družb in tudi v koalicijskih ter opozicijskih vrstah, se nam zdi prav, da podamo svoje mnenje," so poslanke in poslanci LMŠ-ja zapisali v javnem odzivu, v katerem želijo zagotoviti javnosti, da se še vedno zavzemajo za jasno obsodbo vseh sovražnih in nestrpnih zapisov.
"O strokovnosti Damirja Črnčeca ne dvomimo (...) Kljub temu pa obsojamo nekatere njegove zapise in besede v preteklosti ter smo do njih kritični in pričakujemo, da se to v prihodnosti ne bo več ponavljalo. Enako bomo v prihodnje, strpno in neomajno, obsojali tudi zapise ter dejanja vseh, ki bodo spodbujali nestrpnost in netili sovraštvo. Do takšnih dejanj in razmišljanj bomo vedno izkazovali odklonilno držo," so zapisali LMŠ-jevi poslanci.
Črnčec na Twitterju vztraja pri svoji retoriki
Medtem ima Damir Črnčec na vrhu svojega profila na Twitterju še vedno izpostavljen tvit, ki nasprotuje protestom migrantov v Ljubljani leta 2016: "Spokajte! Deportacija je edino zdravilo! To je sporočilo za nezakonite migrante, ki danes protestirajo v LJ!"

Poslanci LMŠ-ja so svoje pismo sklenili z besedami: "Vsak od nas si zasluži drugo priložnost. Bolj pomembno se nam zdi, da si ljudje znamo/znajo nastaviti ogledalo, priznati napako in v svojih prihodnjih dejanjih iz dneva v dan dokazovati, da mislimo/mislijo resno."

Nad imenovanjem Črnčeca so bili sicer v četrtek presenečeni tudi koalicijski partnerji, ki so za šest državnih sekretarjev v kabinetu predsednika vlade izvedeli šele na četrtkovi seji, takoj po izvolitvi ministrske ekipe, o predlogu državnih sekretarjev pa so glasovali v svežnju. Nad Črnčecem so bili najbolj zgroženi v Levici, kjer so to Šarčevo izbiro označili kot resen zasuk v desno. Nad imenovanjem so bili ogorčeni tudi v nevladnih organizacijah. V javnem pismu Šarcu, pod katerega se je podpisalo 26 nevladnih organizacij, so zapisali, da se Črnčec "brezsramno poslužuje odkrito rasističnega diskurza", zaradi česar se bojijo, kam bo njegovo imenovanje pripeljalo.