Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naša država je postopke v zvezi s tem že začela, vlada pa se je o tem seznanila na petkovi dopisni seji. Digitalno zeleno potrdilo naj bi bilo pri nas na voljo predvidoma konec junija.

"Testno izvajanje je bilo opravljeno konec preteklega tedna, v teh dneh ekipa aktivno dela, tako da računamo, da v juniju čim prej implementiramo digitalno potrdilo prek zVem, nekaj pozneje pa tudi prek mobilne aplikacije," je pojasnil zdravstveni minister Janez Poklukar.

Po besedah ministra bo potrdilo prek portala zVem dostopno vsem, ki bodo imeli SI-PASS mobilno identiteto ali digitalno potrdilo. Vlada je zato ministrstvo za javno upravo že pozvala, da prijavo za pridobitev tega potrdila omogoči na čim več točkah. Do potrdila bodo lahko dostopali tudi zdravniki prek centralnega registra ter pooblaščeni na NIJZ-ju, ki bodo lahko na zahtevo izdajali potrdilo in ga poslali po pošti.

Digitalno zeleno potrdilo ne bo edino potrdilo, ki bo omogočalo prehod meje, saj bodo še najprej zadostovala tudi dokazila o cepljenju in potrdila zdravnikov, poleg tega pa tovrstno potrdilo po napovedih ne bo zgolj za prehajanje meje, ampak tudi za obisk hotelov in drugih nastanitev, pa tudi gostinskih lokalov in prireditev.

Na shodih in prireditvah ni več številčne omejitve udeležencev

Od danes na organiziranih shodih in prireditvah ni več številčne omejitve udeležencev, so zgolj omejitve na površino, torej ena stranka na 10 kvadratnih metrov, na športnih tekmovanjih in kulturnih prireditvah pa je dovolj le en sedež razdalje med gledalci.

Prebolevniki, ki so se cepili vsaj z enim odmerkom, lahko od danes v državo vstopajo brez karantene, na meji z Madžarsko pa ni več kontrolnih točk, ostajajo samo še na zračnih in pomorskih povezavah.

Spremenjen seznam držav

Avstrijska dežela Gradiščanska ter italijanske dežele Furlanija - Julijska krajina, Molize in Sardinija niso več na rdečem seznamu. Od čeških administrativnih enot ni več rdeča enota Severovychod. Od norveških administrativnih enot sta rdeči le Oslo in Vestfold og Telemark.

Vstop iz dežel in administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene.

Danska in Slovaška sta po novem v celoti rdeči. Na rdeči seznam tretjih držav je dodana Šrilanka, Albanija pa je s seznama črtana.

Omilitve ukrepov za zajezitev epidemije