Aplikaciji #OstaniZdrav, ki je uporabnikom in uporabnicam že na voljo, sta dodani dve novi funkciji. Foto: BoBo
Aplikaciji #OstaniZdrav, ki je uporabnikom in uporabnicam že na voljo, sta dodani dve novi funkciji. Foto: BoBo

V primeru potrjene okužbe bo aplikacija temu uporabniku tako služila kot digitalni pripomoček, da se lahko spomni svojih stikov in jih obvesti o izpostavljenosti. V dnevniku srečanj bo poleg uporabnikovih vnosov prikazano tudi njegovo stanje tveganja na tisti dan, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Podatki, vpisani v dnevnik srečanj, bodo sicer shranjeni le na mobilnem telefonu in bodo dostopni le uporabnici oziroma uporabniku aplikacije. Dnevnik srečanj ne bo povezan s kontaktnimi podatki v telefonskem imeniku niti z drugimi funkcionalnostmi aplikacije, podatki pa se bodo iz dnevnika srečanj samodejno izbrisali po 16 dneh, so še zapisali.

V novi različici 1.14.3 pa bo po novem prikazana tudi statistika za Slovenijo, ki bo uporabniku prikazala podatke o tem, koliko uporabnikov aplikacije je vneslo potrditveno kodo v aplikacijo. Uporabnice in uporabniki, ki imajo aplikacijo #OstaniZdrav že naloženo na svojih prenosnih telefonih, bodo o nadgrajeni različici obveščeni s samodejnim odzivnikom.

Sorodna novica NIJZ pozval k prenosu aplikacije – kdo je pristojen za nadzor nad obveščanjem?

Aplikacijo lahko uporabljamo tudi zunaj slovenskih meja

Kot so še poudarili na ministrstvu za javno upravo, je v teh dneh, ko se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje in se ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa sproščajo, pomen odgovornega ravnanja vsakega od nas glede preprečevanja širjenja virusa še toliko večji.

"#OstaniZdrav je bila tekom delovanja večkrat izboljšana in nadgrajena, eden od najbolj pomembnih korakov pa je bila njena vključitev v mrežo sorodnih aplikacij na evropski ravni, kar v praksi pomeni, da uporabnik aplikacijo #OstaniZdrav lahko uporablja tudi izven slovenskih meja. To bo v prihajajočih mesecih, ko bo marsikoga zaneslo tudi v tuje kraje, zagotovo dobrodošlo," so še zapisali.