Andrej Šircelj je postal tako državni sekretar na ministrstvu za finance in neizvršni direktor
Andrej Šircelj je postal tako državni sekretar na ministrstvu za finance in neizvršni direktor "slabe banke". Foto: BoBo
France Cukjati na shodu Zbora za republiko
France Cukjati je bil imenovan v svet zavoda UKC Ljubljana. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po pisanju Dela so kadrovske spremembe v zadnjem času doletele ministrstvo za pravosodje, geodetsko upravo, stanovanjski sklad, svet za šport, agencijo za varnost prometa in za radioaktivne odpadke, urad za civilno letalstvo …

Menjave pa so se zgodile tudi v Slovenski odškodninski družbi, ki jo bo naslednjega pol leta vodil Peter Ješovnik kot v. d. predsednika uprave. Odstavljen je bil tudi direktor Elesa Milan Jevšenak, na njegovo mesto pa so za pol leta imenovali nekdanjega direktorja Elesa Vitoslava Türka, ki je po reviziji Računskega sodišča Elesu v letih med 2004 in 2008 povzročil za več milijonov evrov škode. Za novega direktorja Eko sklada pa je bil imenovan nekdanji poslanec SDS-a Milenko Ziherl.

Vlada posegla tudi v UKC
Vlada je po poročanju Dela v novi svet zavoda UKC Ljubljana imenovala šest svojih predstavnikov, med drugim predsednika odbora za zdravje, nekdanjega predsednika DZ-ja Franceta Cukjatija. Poleg njega so novi svetniki UKC-ja še pravnik Boštjan Kolarič, član izvršilnega odbora SDS-a na Ptuju, pravnica in ekonomistka Darja Galun (SLS), svetnik NSi-ja v Grosupljem Matjaž Trontelj, domžalska svetnica Marija Pukl (DeSUS) ter psihiatrinja Mojca Zvezdana Dernovšek.

Kdo bodo izvršni direktorji slabe banke?
Premier Janez Janša je po poročanju Financ v vlogi finančnega ministra nastavil svoje neizvršne direktorje (nadzornike) slabe banke, zdaj pa naj bi sledila še nastavitev treh vodilnih operativcev banke, to je vršilcev dolžnosti izvršnih direktorjev.

Vlada je tako prejšnjo sredo za neizvršna direktorja imenovala Andreja Širclja in Moniko Pintar Mesarič, ki sta bila predtem imenovana za državnega sekretarja finančnega ministrstva oziroma za direktorico direktorata za javno premoženje.

Za neizvršna direktorja sta bila imenovana še dva tuja državljana. Arne Berggren je bil kot predstavnik Mednarodnega denarnega sklada član "trojke" v Španiji, predtem pa tudi vodja podružnice Carnegie Investment Bank na Švedskem, ustanovljene za obravnavo problematičnih posojil. Lars Nyberg, njegovo imenovanje je podprl EBRD, pa je bil med drugim v letih od 1999 do 2011 namestnik guvernerja švedske centralne banke (Sveriges Riksbank).

Po zakonu o slabi banki morajo neizvršni direktorji imenovati vršilce dolžnosti izvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). V. d. izvršnih direktorjev pa svoje funkcije opravljajo do izbora izvršnih direktorjev prek razpisa, ki pa mora biti po zakonu objavljen šele v šestih mesecih po uveljavitvi zakona. Po pisanju Financ bi tako lahko v. d. opravili večino posla pri sanaciji bank.

Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič pa je ob Šircljevem imenovanju opozoril, da bo od njegove osebne integritete odvisno, ali bo "ščitil strokovno in neodvisno delovanje DUTB-ja ali pa bo kot dolgoletni funkcionar SDS-a odpiral vrata za politični vpliv na preiskovanje slabih terjatev".

Večina ni naklonjena političnemu kadrovanju
Po rezultatih Delove ankete je kar 81 odstotkov vprašanih menilo, da vlada nima mandata za to, da po odhodu koalicijskih partnerjev kadruje po ministrstvih in državnih podjetjih. Vladnemu kadrovanju pa je pritrdilo 12 odstotkov anketirancev.