Cerar velike priložnosti vidi v ekonomski demokraciji, kjer ima Slovenija dobra zgodovinska izhodišča zaradi močne tradicije zadružništva. Foto: BoBo
Cerar velike priložnosti vidi v ekonomski demokraciji, kjer ima Slovenija dobra zgodovinska izhodišča zaradi močne tradicije zadružništva. Foto: BoBo

Premier je na posvetu S sodelovanjem do zaupanja in uspešnega poslovanja - stanje in izzivi na področju ekonomske demokracije v Sloveniji v uvodu izpostavil pomen zaupanja. Kot je dejal, brez zaupanja ne gre.

Ko gre za ozaveščanje o pomenu in potencialih ekonomske demokracije, je namen vlade zelo resen, saj so temu projektu, ki zajema socialno podjetništvo in zadružništvo, zelo predani tudi ministri in državni sekretarji.

Vlada je tako že vzpostavila posebno delovno skupino za področje ekonomske demokracije, ki pripravlja operativni program njenega spodbujanja. V njem bodo zapisane potrebne zakonske spremembe, podporne politike in usmeritve za razvoj ekonomske demokracije, je pojasnil Cerar. K iskanju odgovorov na izzive pa bi lahko po njegovih besedah pripomogli tudi v uspešnih podjetjih v lasti zaposlenih, kot sta Domel in M-Tom.
Ugodni učinki na gospodarstvo
Pozitivne učinke delavske participacije so dokazale številne študije, in sicer na poslovno uspešnost podjetij in gospodarstva kot celote, je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Poleg tega naj bi se to lahko odražalo v družbeni odgovornosti do okolja, v katerem podjetje posluje.

Delavska participacija pri lastništvu, upravljanju in dobičku je, tako Počivalšek, do zdaj preveč spominjala na preteklost. A prav temelji ekonomske demokracije so tisti, ki so v tujini zelo uspešni in trajnostno naravnani, je navedel. Opozoril je, da zadruge po svetu zaposlujejo okoli 100 milijonov ljudi. Zaradi svojega načina delovanja bolje prebolevajo gospodarske krize, je dodal.

V Sloveniji sta medtem v rokah zaposlenih le dva odstotka lastniškega kapitala, kar pomeni, da je še veliko manevrskega prostora in priložnosti sodelovanja zaposlenih, je ocenil. Dobre možnosti za to naj bi predstavljali tudi privatizacijski sveženj in deleži podjetij, ki so na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).
Še en poskus igranja podjetništva z lastništvom države?
"Tu nas čaka veliko dela, pomembno pa je sodelovanje z zaposlenimi, predstavniki zaposlenih, delodajalci, lastniki," je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in se tako strinjala s premierjem, da lahko spremembe dosežemo z zaupanjem in v sodelovanju.

Pri vprašanjih participacije delavcev gre po njenih besedah za veliko spremembo v pogledu na vlogo delavca znotraj podjetja. Dokler bo v stečaju vsak stol pomembnejši od zaposlenega, toliko časa sprememb ne bo, se zaveda.

Tudi ona sicer verjame, da je zdaj, ko država prek DUTB-ja postaja lastnica več podjetij, pravi trenutek za spremembe na tem področju. Ministrstvo za delo je tako denimo že ustanovilo svoj strokovni svet oz. posvetovalno telo.