Potni listi bodo s prvim marcem dražji. Foto: MMC RTV SLO
Potni listi bodo s prvim marcem dražji. Foto: MMC RTV SLO

Kot so za MMC pojasnili na ministrstvu, bo cena potnega lista z 32 stranmi višja za 1,46 evra in bo znašala 26 evrov in pol, cena obsežnejšega potnega lista z 48 stranmi, ki je do zdaj stal 27,12 evra, pa bo po novem 28,70 evra.

Diplomatski potni list bo dražji za 1,46 evra in bo znašal 26,50 evra - toliko bosta stala še službeni potni list in potni list za tujca. Potni list za vrnitev, ki zdaj stane 5,42 evra, pa bo po novem za 28 centov dražji - zanj boste morali odšteti 5,70 evra.

Cene se usklajujejo vsako leto
Na ministrstvu še pojasnjujejo, da se "cene potnih listov se usklajujejo zaradi sklenitve aneksa h krovni pogodbi o oblikovanju, izdelavi in personalizaciji potnih listov, sklenjeni med ministrstvom za notranje zadeve in ministrstvom za zunanje zadeve s Cetisom, sklenjeni 15. 2. 2006, ki v 2. členu določa, da so cene fiksne za obdobje 12 mesecev od datuma sklenitve pogodbe".

Po preteku tega obdobja se lahko cene uskladijo z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji, vendar ko ta kumulativno preseže štiri odstotke, pri čemer je izhodišče za izračun indeksa indeks, ki je uradno objavljen po preteku tega obdobja. Cene se lahko spremenijo največ v višini 80 odstotkov izračunanega indeksa, še pojasnjujejo na MNZ-ju.

Upravna taksa ostaja enaka
Na notranjem ministrstvu še pravijo, da upravna taksa za izdajo potnih listov, ki predstavlja drugi del sestave končne cene listine za državljana, ostaja nespremenjena, "prav tako ostajajo nespremenjene vse druge podrobnosti glede izdaje potnih listov".

A. S./T. K.