Poslanka SD-ja Majda Potrata je pojasnila, da če je temelj družine res otrok,
Poslanka SD-ja Majda Potrata je pojasnila, da če je temelj družine res otrok, "se potem spuščamo v odnose dveh odraslih, kar pa zakon ne more in ne sme omejevati". Foto: BoBo
"Kontracepcijska tabletka je bila le delovno gradivo," zatrjuje Andreja Črnak Meglič. Foto: MMC RTV SLO

Rednega informativnega pogovora stranke SD z mediji sta se tokrat udeležili poslanki Majda Potrata in Andreja Črnak Meglič. Izpostavili sta družinski zakonik, ki zaradi predlogov stranke SDS napeljuje vse bližje k temu, da bi "moralo biti tudi v ustavi zapisano, da so družina oče, mama in otrok - druge variante pa ni". Odgovarjali pa sta tudi na vprašanja novinarjev o aktualnem dogajanju v povezavi s pokojninsko reformo.

"Kontracepcijska tabletka je bila le delovno gradivo"
Potrata je prepričana, da je pokojninska reforma "tako zelo resna", da je treba prisluhniti argumentom, saj "odločamo o sebi". Spot z Urško Čepin, ki ga je vlada predstavila v predreferendumski kampanji, pa komentira: "Jaz je ne poznam, ker ne berem rumenega tiska." Dodaja, da nima "nič proti njej, saj to ni moj svet", hkrati pa: "Po videzu ne morem presoditi, ali je nekdo inteligenten ali ni."

Potezo vlade označuje kot neprimerno, vendar hkrati dodaja, da so neprimerni tudi nepravilni podatki in zavajanja nasprotnikov reforme.

Andreja Črnak Meglič pa je poudarila, da je bila "kontracepcijska tabletka le delovno gradivo", ki ni bilo odobreno in naj zato ne bi prišlo v javnost, zato poslanki tega nista želeli komentirati.

Družinski zakonik: sodobni pogled ali pogled, ki sega v zgodovino
"Razprava je potekala v zelo strastnem tonu," je dogajanje okoli družinskega zakonika označila Črnak Megličeva, ki sicer napovedan amandma k 4. členu družinskega zakonika stranke SDS komentira kot "nedopustno vmešavanje v odnos med partnerjema". Poslanka je še pojasnila, da če se bo ta člen spremenil, to pomeni, da je treba spremeniti tudi nekatere druge. Dodala je, da tudi drugi členi omogočajo različne oblike registracije in opozorila na "skrito agendo predlagateljev", saj je "stranka SDS prinesla amandma v državni zbor, ki ga na odboru za delo niso predstavili".

"Ne gre za nenaklonjenost zgolj istospolno usmerjenim, ampak vsem zunajzakonskim skupnostim," poudarja Črnak Megličeva, ravnanje SDS-a pa označuje kot "vračanje v preteklost z željo po vrnitvi Cerkve in njene miselnosti".

Poslanka SD-ja Majda Potrata je pojasnila, da so v stranki spremenili prvotno stališče in podprli t. i. kompromisno različico, vendar nasprotniki družinskemu zakoniku vseeno napovedujejo referendum. "Potrdili bomo le amandmaje, ki bodo potrebni in jih bo predlagala mandatno-volilna komisija, drugih pa ne," je pred tretjim branjem družinskega zakonika zatrdila Potrata. "Kaj pridobimo? Samo eklatantno kršenje pravice do svobodnega odločanja," je sklenila.

Spomnimo ...
Državni zbor je opravil drugo branje predloga družinskega zakonika. Poslanci so podprli tudi amandma SDS-a, da je zunajzakonska skupnost življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom ali se jima v tej zvezi rodil otrok.

Po številnih burnih razpravah o primernosti potrjenega amandmaja so v opoziciji napovedali, da bodo spremenili besedilo dopolnila družinskega zakonika o registraciji zunajzakonske skupnosti, in sicer par se lahko registrira, če želi pravne koristi, pa zveza še ni dolgotrajna.