Prva ljudska skupščina je potekala maja v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Razboršek
Prva ljudska skupščina je potekala maja v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Razboršek

Kot so sporočili organizatorji dogodka, ki je potekal v Mariboru, so na skupščini predstavili rezultate dosedanjega dela skupščinskih delovnih skupin, pravilnik delovanja skupščine, ki služi skupni učinkoviti proceduri delovanja na temelju neposredne demokracije, in etični kodeks. Izglasovali so tudi izhodišča in cilje, ki bodo tvorili skupno zavezo pri bodočem delovanju, ni pa njihov namen poenotenje v prav vseh stališčih.

"S tem se učimo, organiziramo, gradimo enotnost, utrjujemo notranjo kohezivnost ter oblikujemo konsenz čim širše javnosti," so zapisali organizatorji. Prepričani so tudi, da se vstajniki in civilna družba dejaivno povezujejo na več ravneh in gradijo novo silo, ki bo aktivno posegala v družbeno realnost. "Potrebujemo drug drugega, če želimo preprečiti propad naše države," je odmevalo v dvorani.

Predstavili bodo tudi opravljene naloge
Prva izredna seja skupščine ljudstva RS je potekala 6. maja v Ljubljani, kjer so se zbrali, da se skupaj uprejo ustavnim spremembam, ki so po njihovem mnenju državljanom odvzele pravice do referendumov na področjih, ki bistveno vplivajo na življenje v Sloveniji. Na prvi redni seji v Ajdovščini so bile ustanovljene delovne skupine, ki bodo svoje opravljene naloge predstavile tudi na mariborski seji.

Skupino Šesti maj sestavljajo posamezniki iz več kot desetih različnih protestniških skupin, civilnih gibanj in iniciativ. Njihovo poslanstvo je v združevanju skupin in posameznikov, ki po svojih najboljših močeh prispevajo k organizaciji in izvedbi Skupščine ljudstva.