Šolske klopi bodo v sredo spet samevale. Foto: BoBo
Šolske klopi bodo v sredo spet samevale. Foto: BoBo
Cerar je ob robu posveta zadružnikov v Portorožu dejal, da se je vlada zelo trudila oblikovati optimalen približevalni predlog. Foto: BoBo

Vodstva vrtcev in šol naj v času stavke poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok in učencev, ki bodo v vrtec oziroma šolo prišli kljub stavki. Vodstva zavodov se morajo s stavkovnimi odbori dogovoriti o načinu in vsebini obveščanja javnosti (otrok, učencev, dijakov in staršev) o poteku, trajanju in obsegu stavke ter o načinu izvajanja del in nalog v času stavke. Za zaposlene, ki ne bodo stavkali, morajo organizirati delo.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Kozlovičeva pojasnjuje stališče vlade
Stavkalo bo 40.000 učiteljev in vzgojiteljev

V stavko naj bi bilo vključenih več kot 90 odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov ter osnovnih, glasbenih, srednjih in višjih šol.

Namesto enega shoda v Ljubljani bodo tokrat shodi v 11 različnih mestih, po ocenah Sviza se jih bo udeležilo od 500 do 2.500 stavkajočih. Shodi bodo v Ljubljani (pred poslopjem vlade), v Mariboru (na Trgu generala Maistra), v Murski Soboti (pri gradu), v Celju (na Krekovem trgu), v Velenju (na Titovem trgu), v Radovljici (v športni dvorani Srednje šole za gostinstvo in turizem), v Kopru (na Titovem trgu), na Ravnah (na platoju pred Tušem), na Ptuju (pred mestno hišo), v Krškem (v kulturnem domu) in v Kranju (v veliki dvorani občine).

Na shodih bodo po napovedih Sviza govornice in govorniki med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja. Ti po navedbah sindikata dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi.

Staršem bodo pomagala podjetja
Zaradi stavke v sredo v šolah ne bo pouka, za otroke bodo zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, bo program okrnjen. Na Svizu ob tem starše prosijo, naj otrok ne pošiljajo v vrtce in šole, razen če res ni druge možnosti.

Ker številni starši zaradi stavke v sredo ne bodo imeli varstva za otroka, pa bodo nekatera podjetja kar sama poskrbela za varstvo otrok svojih zaposlenih.

Dva pogleda na ponedeljkova pogajanja
Glavni tajnik Sviza Štrukelj je v ponedeljek zvečer zatrdil, da je vlada odstopila od tako rekoč dogovorjenega in usklajenega dogovora, generalna sekretarka vlade in glavna pogajalka Lilijana Kozlovič pa je danes dejala, da nič ni dogovorjenega, dokler ni v resnici dogovorjeno vse.

Pojasnila je, da ponedeljkovega dogovora s Svizom ni mogla parafirati, ker je koalicija predtem svoj predlog ponudila kot sveženj, ki pa ga s sindikalno stranjo niso povsem uskladili.

Za najbolj kritične točke, v katerih se po navedbah Kozlovičeve sindikat ni približal vladnemu predlogu, je navedla vprašanje napredovanj, delovno uspešnost in dinamiko izplačil.

Sviz: Navedbe Kozlovičeve so skregane z dejstvi
Po navedbah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja so navedbe Kozlovičeve v nasprotju s tistim, kar je povedala po ponedeljkovem sestanku vodstev sindikatov s predstavniki koalicijskih strank, ko je dejala, da se sindikati približujejo in da je ostalo odprtih le še nekaj malenkosti.

V Svizu bodo vztrajali, da vlada sprejme v ponedeljek dosežen dogovor, sicer bo aprila sledila nova stavka: "Pri tem bomo trmasti in bojeviti. Zadeva bo šla do zadnjega dne pred volitvami, če bo treba, ker se iz nas ne bodo norčevali," pravi Štrukelj in dodaja, da so sindikalni predstavniki popuščali pri veliko stvareh, tako pri razredništvu in regresu kot tudi pri zvišanju plač.

So se pa pripravljeni pogovarjati še o treh ne povsem usklajenih stvareh, ki pa po Štrukljevih besedah niso bistvene. Niso se namreč uskladili glede datumov zvišanj plač - vlada predlaga, da bi del zvišanj izvedli letos, del prihodnje leto, del pa leta 2020, medtem ko se Sviz zavzema za dveletno, ne pa triletno razporeditev.

Uskladili se niso tudi glede dela napredovanj in pa zvišanja plač za zaposlene na univerzah, ki imajo univerzitetno izobrazbo. Za te vlada predlaga zvišanje plač za dva plačna razreda, v Svizu pa predlagajo zvišanje za tri.

Cerar razočaran
Premier Miro Cerar je ob robu posveta zadružnikov v Portorožu odgovornost za neuspeh ponedeljkovih pogajanj pripisal Svizu: "Vlada je dala dober predlog, morate pa se zavedati, da mora vlada skleniti konstruktiven sporazum z vsemi sindikati javnega sektorja, torej vsaj z večino moramo biti sporazumni."

Cerar meni, da se mora dialog kljub vsemu nadaljevati in da bodo na vladi iskali možnosti, kako priti do sporazuma. Tudi zato je zelo razočaran nad tem, kako se želi prikazati vloga vlade v tem procesu, saj se po njegovih besedah "vlada trudi za javne uslužbence, tako za šolnike, vzgojitelje kot za medicinske sestre, policiste in vse druge". Spomnil je še, da je bila država ob nastopu mandata njegove vlade v hudi finančni krizi in da so javne finance zdaj končno urejene, zato ne bo dopustil, da bi jih v trenutku uničili.

Štrukelj že rožlja z novim datumom, 17. aprilom
O tem, kako bodo ravnali v prihodnje, je Štrukelj dejal, da bodo po stavki, ki bo v sredo potekala v 11 mestih, počakali do konca marca. Če do takrat vlada ne bo sprejela tistega, o čemer so se dogovorili v ponedeljek, bodo izvedli "novo, silovito zastavljeno stavko", znova v Ljubljani, najverjetneje 17. aprila. Pri tem bodo po potrebi odšli tudi pred sedeže koalicijskih strank.

Vladi nameravajo sicer predlagati, da pogajanja nadaljujejo že v četrtek.

Vodstva vrtcev in šol naj v času stavke poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok in učencev, ki bodo v vrtec oziroma šolo prišli kljub stavki. Vodstva zavodov se morajo s stavkovnimi odbori dogovoriti o načinu in vsebini obveščanja javnosti (otrok, učencev, dijakov in staršev) o poteku, trajanju in obsegu stavke ter o načinu izvajanja del in nalog v času stavke. Za zaposlene, ki ne bodo stavkali, morajo organizirati delo.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Kozlovičeva pojasnjuje stališče vlade
Stavkalo bo 40.000 učiteljev in vzgojiteljev