V poletnih mesecih se je povpraševanje po študentskem delu povečalo za 30 odstotkov. Foto: BoBo
V poletnih mesecih se je povpraševanje po študentskem delu povečalo za 30 odstotkov. Foto: BoBo
Kuhinja, kuhanje
Mlajši od 15 let lahko opravljajo le dela, ki ne vključujejo ponavljajočih gibov in ne povzročajo negativnih vplivov. Foto: BoBo

Trenutno je na portalu e-študentskega servisa na voljo okrog 1700 prostih delovnih mest za študente in dijake, poroča novinar Radia Slovenija Jure Čepin. Urne postavke pa se gibljejo od štirih evrov in pol bruto do 9 evrov za specifična znanja in veščine, denimo prevajanje, poučevanje in programiranje.

Mladi s študentskim delom poleg večje finančne neodvisnosti pridobijo tudi delovne navade, pravi Nataša Praček z e-študentskega servisa in dodaja, da je prednost tovrstnega dela tudi v tem, da se mladi lahko spoprimejo tudi z deli, povezani z njihovim študijem, in tako dobijo predstavo o poklicu, za katerega so se odločili.

Številni študentje se sprijaznijo z gostinstvom
A številni študenti te možnosti nimajo. Med njimi je tudi Manca, študentka drugega letnika novinarstva, poklica, v katerem povpraševanja po študentskem delu praktično ni. Zato že dve leti dela v strežbi, kjer je ponudnikov dela največ. "Če bi bila možnost, bi delala v svoji stroki. Dobiš pa druge kompetence, kot je, recimo, veščina komunikacije z gosti, kar pa je tudi dobro."

Zala Turšič iz sindikata Mladi plus ob tem ugotavlja, da študentsko delo pogosto nadomešča delo redno zaposlenega delavca, v sindikatu pa se soočajo tudi s primeri, ko študent za svoje delo ni ustrezno plačan. Da bi se izognili nevšečnostim, svetuje, naj študentje in dijaki prej preverijo delodajalca, pri katerem bodo delali, o njem pridobijo kar največ informacij, predvsem glede pogojev dela in urne postavke.

Za mlajše od 15 let veljajo posebna pravila
Začasno in občasno delo prek študentskega servisa lahko opravljajo le starejši od 15 let. Delajo lahko tudi mlajši, a za njih veljajo posebna pravila, poroča novinarka Radia Slovenija Urška Valjavec. Delo mlajših od 15 let delimo v dve vrsti. Dovoljenje inšpektorata za delo morajo pridobiti vsi, ki opravljajo dela s področja promocije ter kulturne in umetniške dejavnosti. Druga skupina so otroci stari najmanj 13 let, ki med počitnicami lahko opravljajo lažja dela in za to ne potrebujejo nobenih dovoljenj.

Med mlajšimi, ki si želijo nabrati delovne izkušnje, najdemo tudi 13-letno Elo. Z delom bi si pridobila izkušnje, se naučila delovnih navad in si popestrila počitnice, "če bi dobila malo denarja za kino, pa bi bilo tudi super". Zanimajo sicer delo v kuhinji, zlasti na področju slaščičarstva.

Le delo brez škodljivih vplivov in ponavljajočih se gibov
Tako kot vsi trinajstletniki lahko dela tudi Ela, a samo med počitnicami in to največ 30 dni. Otroci stari najmanj 13 let lahko opravljajo lažja dela, ki ne smejo ogrožati njegove varnosti, zdravja, razvoja in morale. Glavna delovna inšpektorica Nataša Trček ob tem pove, da lahko otroci v tem primeru opravljajo le taka dela, ki nimajo ponavljajočih se gibov in ne povzročajo negativnih in škodljivih vplivov.

Minimalna višina plačila ni določena, saj se v tem primeru uporablja pogodba civilnega prava, pri katerih ni omejitev. Tako pogodbo mora za otroka podpisati tudi eden od staršev oziroma skrbnik. Podrobnosti o delu otrok so zapisane v 211. členu zakona o delovnih razmerjih.