Foto: BoBo
Foto: BoBo

Število oseb v zaprtih javnih prostorih je omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Zagotavljati je treba 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Gostinci sicer napovedujejo, da potrdil gostov za vstop v notranjost ne bodo preverjali, temveč jih bodo le pisno ali ustno obvestili, nadzor pa lahko opravi inšpekcija.

Prav tako so nekateri zadražni do strežbi v notranjosti, saj se bojijo, da bi inšpekcija kaznovala njih ali pa so preobremenjeni z zagotavljanjem ostalih predpisanih ukrepov. Prav tako se pojavljajo kritike določbe o zaprtju lokalov po 19. uri.

Sproščanje turizma, odpirajo se notranji prostori

Hoteli z omejenimi sobami, apartmaji ne

Namestitvenim obratom z več kot 60 sobami je dovoljeno ponujati do polovice vseh sob, tistim manjšim pa še naprej do 30.

Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

Proti rumeni fazi

V nedeljo se je število hospitaliziranih s covidom zmanjšalo pod 500, kar je prvi pogoj za prehod v rumeno fazo in morebitne dodatne sprostitve, predvsem v turizmu; blizu pa smo tudi drugemu: to je manj kot 600 primerov novih okužb v sedemdnevnem povprečju.

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil nov vladni semafor ukrepov. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil nov vladni semafor ukrepov. Foto: MMC RTV SLO