Na katere naloge bo vojska napotila pripadnike rezervne sestave, iz sporočila obrambnega ministrstva ni razvidno. Foto: BoBo
Na katere naloge bo vojska napotila pripadnike rezervne sestave, iz sporočila obrambnega ministrstva ni razvidno. Foto: BoBo

Pogodbeni pripadniki rezervne sestave Slovenske vojske, ki so marca 2020 opravili redno usposabljanje in bi želeli zaradi spremenjenih okoliščin, povezanih z epidemijo covida-19, opravljati vojaško službo že maja ali junija, naj po opozorilih ministrstva čim prej vložijo prošnjo za spremembo termina vojaške službe. Prošnjo lahko posredujejo na pristojne uprave za obrambo.

Vlada v DZ poslala predlog za podelitev izjemnih pooblastil vojski

Prošnjo lahko vložijo tudi pogodbeni pripadniki, ki rednega usposabljanja leta 2020 še niso opravili, vendar le če bi vojaško službo želeli opravljati najmanj dva meseca. Po vstopu v vojaško službo bodo morali najprej opraviti vsebine, ki so jih nekateri pogodbeni pripadniki že opravili na rednem usposabljanju, še dodajajo v ministrstvu in pojasnjujejo, da bodo pripadniki dobili vpoklic na predčasno opravljanje vojaške službe, če bo njihova matična enota spremembo termina odobrila.

Aktivacija 37. a člena

Slovenska vojska že pomaga pri nekaterih nalogah, povezanih z omejevanjem širjenja novega koronavirusa, v zadnjih dneh pa je aktualno predvsem vprašanje podelitve nekaterih policijskih pooblastil vojski za varovanje meje s Hrvaško.

Po pričakovanjih bo državni zbor o predlogu notranjega ministra Aleša Hojsa za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki podelitev omenjenih pooblastil vojski omogoča, razpravljal v četrtek. Za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi je sicer potrebna najmanj dvetretjinska podpora prisotnih poslancev.

Na katere naloge bo vojska napotila pripadnike rezervne sestave, iz sporočila obrambnega ministrstva ni razvidno.