Predsedniki političnih stran, ki zakonik podpirajo so zadnji dan referendumske kampanje še enkrat volivce pozvali h glasovanju. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniki političnih stran, ki zakonik podpirajo so zadnji dan referendumske kampanje še enkrat volivce pozvali h glasovanju. Foto: MMC RTV SLO
Darko Štrajn
V imenu Liberalne akademije je Darko Štrajn spomnil, da je vse že zdavnaj opozoril na prihajajoče "mračnjaštvo nove, konservativne oblasti". Foto: BoBo

Glas za družinski zakonik bo zato glas proti homofobiji, predsodkom, sovraštvu, diskriminaciji, neenakopravnosti in odrekanju človekovih pravic.

Darko Štrajn, Liberalna akademija

Pred referendumom so podporo zakoniku znova izrekli tudi predsedniki dela političnih strank, ki družinski zakonik podpirajo.

Rihard Braniselj (DLGV) je dejal, da je veličina zakonika v tem, da pokaže in pove, "da smo vsi v državi enakopravni - predvsem tisti, ki to do zdaj niso bili". Miran Potrč (SD) je kot najpomembnejše izpostavil pravice otrok, izenačitev teh pravic in njihovo povečanje.

Zoran Janković (PS) je dejal, da je nedopustno, da bi večina odločala o pravicah manjšine, še posebej če ta nikogar ne ogroža. Matjaž Hanžek (TRS) je omenil izkušnjo iz časov, ko je bil varuh človekovih pravic, in primer, ko so otroci umirali, ker starši niso dovolili zdravljenja, saj institucije niso mogle ukrepati. "Mislim, da je skrajni čas, da naredimo nekaj za otroke," je dodal.

Darko Kranjc (SMS) meni, da zakonik uvaja zaščito otroka, ki je potrebna in prinaša pomoč družinam, ki se znajdejo v stiski. Franc Žnidaršič (DSD) pa je poudaril, da bi bilo prav, "da v nedeljo zmagajo zdrava pamet, demokracija in seveda razmere, v katerih že živimo in jih ni mogoče ignorirati".

Po mnenju Pavla Gantarja (Zares) je glas za zakonik glas za vse družine, njihove otroke in prihodnost, Iztok Podbregar (LDS) pa je poudaril, da zakonik podpira, ker podpira tudi dosledno spoštovanje človekovih pravic, svobodo in strpnost.

V Liberalni akademiji ogorčeni zaradi nizkotnih propagandnih dejanj
V Liberalni akademiji (LA) pa so tudi ogorčeni zaradi "nizkotnih propagandnih ravnanj nasprotnikov družinskega zakonika" in jih razumejo kot odraz naraščajočega "mračnjaštva nove konservativne oblasti", pred katerim so "svarili pred volitvami".

Kot je v imenu LA-ja zapisal Darko Štrajn, obsojajo "vmešavanje verskih skupnosti" v urejanje državnih in družbenih razmerij v razpravah o referendumu. Po njihovem mnenju to verstva počnejo na način, da razmerja "minirajo in zaustavljajo". V LA-ju ne dvomijo, da je Rimskokatoliška cerkev odigrala zelo dejavno politično vlogo, teze Cerkve pa v Akademiji razumejo kot "neljubeče odrekanje pravic" tako otrokom, rojenim istospolnim parterjem, kot njihovim staršem.

Štrajn je zapisal, da je "obširna plejada laži, manipulacij, potvorb" Akademijo še bolj prepričala, da je treba glasovati v korist zakonika. Glas 'za' je po njihovem mnenju glas proti "homofobiji, predsodkom, sovraštvu, diskriminaciji", zato pozivajo vse državljane, naj "bodo v nedeljo ljudje čuteči in razumevajoči do drugačnih".

Cink: Živi in pusti živeti
V podmladku LDS-a, Mladi liberalni demokraciji (MLD), so ob koncu kampanje izrazili prepričanje, da je ta pokazala, da so "dejstva na strani zagovornikov". Obenem so po njihovem mnenju nasprotniki v kampanji uporabljali "zavajanja in manipulacije na nizki ravni", kar dokazujejo "nekatera sporočila" po spletu v zadnjih dneh.

Če bodo državljani sami prebrali zakonik, bodo ugotovili, da ne dovoljuje nadomestnega materinstva niti posvojitve otrok istospolnih parov, so zapisali v sporočilu za javnost. Kot je v imenu MLD-ja zatrdil Borut Cink, zakonik ne spreminja učnih načrtov vrtcev in šol niti ne daje centrom za socialno delo pravice za odvzemanje otrok ob morebitnem necepljenju.

Zakonik "nikomur ničesar ne jemlje", zato vse državljane pozivajo, naj v duhu pregovora "živi in pusti živeti" glasujejo 'za'.

Glas za družinski zakonik bo zato glas proti homofobiji, predsodkom, sovraštvu, diskriminaciji, neenakopravnosti in odrekanju človekovih pravic.

Darko Štrajn, Liberalna akademija