Pripadniki Združene levice bi Mercator raje videli kot zadrugo. Foto: MMC RTV SLO
Pripadniki Združene levice bi Mercator raje videli kot zadrugo. Foto: MMC RTV SLO
Medjo pozivajo k odstopu
Združena levica s protestom proti prodaji Mercatorja

NLB v odzivu na očitke ZSSS-ja, da je predsednik uprave Medja lagal glede zavez o ohranitvi delovnih mest v Mercatorju, poudarja, da Medja ni nikdar nikomur dal takšnih zagotovil.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je namreč danes Janku Medji in premierki, ki opravlja tekoče posle, Alenki Bratušek poslala javni poziv glede prodaje Mercatorja, v katerem med drugim Medjo pozivajo k takojšnjemu odstopu. Prepričani so, da je lagal glede zavez o ohranitvi delovnih mest v pogodbi o prodaji Mercatorja Agrokorju.

V ZSSS-ju so spomnili, da je Bratuškova pred dnevi dejala, da je na sestanku z Medjo dobila zagotovila, da NLB ne bo financiral prevzema največjega slovenskega trgovca in da je v pogodbi zaveza, da se število zaposlenih ne bo dodatno znižalo. Nove informacije pa po njihovih navedbah kažejo, da ni tako.

V NLB-ju so spomnili, da tako kot katera koli druga članica prodajnega konzorcija Mercatorja niso sprejeli in ne morejo sprejeti nikakršnih zavez do zaščite delovnih mest v Mercatorju, saj ne morejo vplivati na politiko upravljanja z zaposlenimi v drugem podjetju.

Zato ZSSS in njegovega predsednika Dušana Semoliča pozivajo, naj nemudoma prekliče svoja "površna ter popolnoma napačna sklepanja, ob tem pa zatrjevanja o laganju predsednika uprave NLB-ja, in nestrokovne očitke o domnevnem škodovanju s tem, ko je NLB kot članica konzorcija prodajalcev prodala lastniški delež v Mercatorju". Prav tako pričakujejo opravičilo.

Semoliču dodatno predlagajo, naj v prihodnosti dejstva v povezavi z izjavami Medje "predhodno korektno preveri, preden javno razširja neutemeljene obtožbe in očitke, ter škoduje organizaciji in delavcem, ki jih zastopa, z nestrokovnostjo in površnostjo". Kot navajajo v banki, tega Semolič - niti nihče iz ZSSS-ja - pri NLB-ju ni preveril.

Iz NLB-ja ponovno sporočajo, da predvideni učinki sinergij med podjetjema ob morebitnem nakupu ne temeljijo na odpuščanju Mercatorjevih zaposlenih, ki bi presegalo že napovedane ukrepe uprave družbe. Prav tako je NLB pojasnil, da pogodba vsebuje zavezo kupca, da Mercator določen čas ohrani obstoječe dogovore s sindikatom. "Predsednik uprave NLB-ja je podal zgolj in samo te, že javnosti dostopne informacije, popolnoma resnicoljubno in pošteno," trdijo v banki.

Ob tem izpostavljajo, da je moč zaveze v kupo-prodajni pogodbi tudi neposredno preveriti v sami pogodbi, ki je dostopna v javnih bazah podatkov.

Protestni shod zaradi prodaje Mercatorja
Poleg poziva ZSSS-ja je zaradi postopka prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, ki se je v petek tudi uradno zaključil, danes v Ljubljani potekal tudi protestni shod, ki ga je organizirala koalicija Združena levica. Udeležilo se ga je okoli sto ljudi, med drugim so protestniki opozarjali na posledice prodaje in na Agrokorjeve dolgove.

"S protesti smo začeli že pred dvema letoma, a žal nismo bili uslišani. Opozoriti želimo, da je prodaja škodljiva, za kar je odgovorna tudi vlada Alenke Bratušek," je v svojem govoru pred stavbo NLB-ja med drugim dejal vodja Iniciative za demokratični socializem Luka Mesec.

Za MMC pa je povedal, da se potegujejo za zadružni sistem med zaposlenimi, dobavitelji in porabniki Mercatorja. Na našo opombo, da so imeli vsi navedeni že zdaj možnost kupiti Mercator, in to celo po nižji ceni kot 86 evrov za delnico, a interesa očitno ni, je odvrnil, da je država prek DUTB-ja posredno že dokapitalizirala Mercator, zaradi česar je prepričan, da imajo državljani legitimno pravico do lastništva v njem. Protest so sicer spremljale zahteve po odstopu Janka Medje s čela NLB-ja in "vrnitvi banke ljudem".

Medjo pozivajo k odstopu
Združena levica s protestom proti prodaji Mercatorja