Cepljenje proti covidu-19 je v zadnjih tednih skoraj povsem zamrlo. Foto: BoBo
Cepljenje proti covidu-19 je v zadnjih tednih skoraj povsem zamrlo. Foto: BoBo

Enotno evropsko covidno potrdilo velja neomejen čas za vse, ki so cepljeni trikrat, za tiste, ki so covid-19 preboleli in bili nato dvakrat cepljeni, ki so bili cepljeni, nato covid preboleli in bili pozneje še enkrat cepljeni, ali pa so bili prvič cepljeni s cepivom Janssen, drugič pa s cepivoma Pfizerja ali Moderne.

Tisti, ki so bili cepljeni dvakrat, nato pa covid preboleli, imajo dve ločeni potrdili – potrdilo o cepljenju (2/2) in potrdilo o prebolelosti (veljavno 180 dni). Na evropski ravni je veljavnost potrdila 2/2 omejena na 270 dni za vse polnoletne. "Seznanjeni smo s primeri, ko posamezne države glede tega sprejemajo tudi odločitve o drugačni veljavnosti potrdila," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Obstajajo tudi številne druge kombinacije, pri katerih je veljavnost praviloma odvisna od zadnjega cepljenja (vrste cepiva) oz. tega, s katerim testom je bila okužba potrjena. "V Sloveniji za testiranja, opravljena od 30. januarja 2022 naprej, izdajamo evropska covidna digitalna potrdila o prebolelosti tako na podlagi HAGT kot PCR-testa. Za testiranje pred tem datumom se potrdila o prebolelosti izdajajo samo na podlagi PCR-testa," so spomnili na ministrstvu.

Covidno potrdilo, ki mu je potekla veljavnost, lahko obnovite kadar koli – tudi po več kot 9 mesecih

Precej pomembno vprašanje je tudi, kaj se zgodi, ko covidnemu potrdilu poteče veljavnost. Strah, da bi potrdilo "propadlo", je odveč, zagotavljajo na ministrstvu za zdravje: če ste cepljeni dvakrat (ali ste cepljen prebolevnik) in vam je potrdilo poteklo, ga s tretjim odmerkom obnovite za nedoločen čas, ne glede na to, ali je od drugega odmerka preteklo že (več kot) 270 dni: "Osebi se potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom izda ob prejetem poživitvenem odmerku tudi, če je od zadnjega prejetega odmerka cepiva minilo več kot 270 dni."

Torej, če je minilo že več kot devet mesecev od zadnjega cepljenja in vam potrdilo trenutno ne velja, bo znova začelo veljati (in bo veljalo neomejeno), ko dobite poživitveni odmerek.

Ne na ravni Slovenije ne na ravni Evropske unije prav tako ni predvideno, da bi se potrdilo kadar koli popolnoma "izbrisalo", so zagotovili na ministrstvu.

Terminov cepljenja precej manj

Te dni je sicer v Sloveniji do cepljenja precej težje priti kot pred tedni, saj so zaradi majhnega povpraševanja cepilni centri svoje delovanje občutno zmanjšali, na le nekaj ur na teden ali na dan (odvisno od lokacije). Če torej v naslednjih dneh potrebujete veljavno digitalno potrdilo za pot v katero izmed sosednjih držav (izjema je Hrvaška, kjer je vstop mogoč brez omejitev) ali pa se v prihajajočih tednih odpravljate na dopust kam drugam, se velja o terminih cepljenja pravočasno pozanimati – na spletni strani cepimose.si je posodobljen seznam delovnega časa tako cepilnih centrov kot mobilnih cepilnih enot.

Do zdaj se je sicer v Sloveniji z enim odmerkom cepilo 1.264.899 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.220.669. S tretjim oz. poživitvenim odmerkom je cepljenih 644.645 ljudi, s četrtim, ki je namenjen zgolj imunsko oslabljenim, pa po podatkih NIJZ-ja 83 (do prejšnjega tedna).

Na zalogi več kot poldrugi milijon odmerkov cepiv

Vsekakor pa (ne)delovanje cepilnih centrov ni povezano z zalogo cepiv – teh imamo v državi več kot dovolj. Največ, dobrih 767 tisoč odmerkov, je na zalogi Pfizerjevega cepiva za odrasle (Comirnaty 30), 226.800 odmerkov Pfizerjevega cepiva pa je na voljo za cepljenje otrok (Comirnaty 10). Izbrati je mogoče tudi cepivo Spikevax (proizvajalca Moderna) – teh imamo na zalogi dobrih 365 tisoč odmerkov –, po okoli 80.000 pa je v skladiščih odmerkov cepiva proizvajalca Janssen in Novovax.

Da so pristojni precenili povpraševanje po cepivih, sicer kažejo tudi podatki o zavrženih odmerkih cepiv. Največ (73.788 odmerkov) je bilo do konca marca zavrženega Pfizerjeva cepiva za odrasle, zavrgli so tudi 1880 odmerkov "otroškega" Pfizerjevega cepiva. Zavrženih je bilo še slabih 37 tisoč odmerkov AstraZenecinega cepiva, 33.450 odmerkov Moderninega in 8890 Janssenovega.