Pravih idej se je nabralo že 50. Foto: MMC RTV SLO
Pravih idej se je nabralo že 50. Foto: MMC RTV SLO
Prava ideja
Oddaja je na sporedu ob torkih zvečer na 2. programu TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

"Še sama sem velikokrat presenečena, kako velik spekter področij je, kjer smo uspešni. Denimo trboveljsko podjetje Dewesoft, brez katerega Nasa ne more izstreliti niti ene same rakete v vesolje. Fantje iz Dewsofta namreč pripravljajo računalniške programe, ki nadzirajo izstrelitev rakete. Da ne govorim o Ivu Boscarolu, ki ga je že dvakrat nagradila Nasa, ali Jocu Pečečniku, ki je kot prvi Evropejec dobil licenco za postavitev svoje igralnice v Las Vegasu. Sploh me ne skrbi, da bi zmanjkalo pravih idej, saj jih piše življenje," je naštela.

Kako pa potekajo priprave na oddajo in kako se odločijo za vsakokratnega gosta? Priprave se začnejo že mesec ali dva prej, ko je treba preveriti primernost gosta, nato pa se začnejo časovna usklajevanja: "Največ težav je pri usklajevanju s podjetnikom, kdaj bi imel čas, da posnamemo njegove zaposlene in podjetje na terenu in kdaj bi lahko prišel v studio. Na pogovor se pripravljam intenzivneje dva dni, tudi s pomočjo raziskovalnega novinarja Simona Vadnjala in redaktorico Evo Uranjek Njegovan iščemo zanimive podrobnosti iz podjetnikovega življenja. Ob tem seveda iščem dobre teme za prispevek Aktualno, komentatorja, ki je pripravljen pokomentirati aktualno gospodarsko-politično dogajanje, in za rubriko Dober nasvet, odvisno od dogajanja, imam tu ali pogovor s finančnim strokovnjakom ali pa poglobljen prispevek za kakšno dobro naložbo."

Gostjo ste med drugim povprašali tudi o njenih lastnih naložbah, o najbolj precenjenih in podcenjenih delnicah in še mnogo drugega. Arhiv klepeta si lahko ogledate tukaj.

V podjetniške vode tudi sama?
Gostjo ste med drugim povprašali tudi, ali jo je kdaj zamikalo, da bi se v podjetniškh vodah preizkusila tudi sama. Na to je že pomislila, vendar je to, kar počne, pravzaprav "prava ideja" zanjo, saj to dela z entuziazmom in zadovoljstvom, ko pa vidi, kako dober je odziv na oddajo, ji to da še novo energijo, je pojasnila.

Kot je še povedala, osnovnega koncepta oddaje za zdaj ne misli spreminjati, zelo pa si jo želi nadgraditi z zgodbami uspešnih podjetnikov po Evropi.

Poleg tega načrtuje tudi izbor najboljše ideje, najverjetneje bo prva izbrana maja prihodnje leto.

Kdaj bomo lažje zadihali?
Edito Cetinski ste kot ekonomistko povprašali tudi o različnih gospodarskih vprašanjih. Kdaj bo konec krize? Kot je povedala naša gostja, meni, da bo po njenem "gospodarstvo kazalo prve znake okrevanja proti koncu prihodnjega leta, leta 2012 ali celo 2013 bi lahko imeli spet hitrejšo gospodarsko rast. Vse je odvisno od tega, koliko dodane vrednosti bomo uspeli ustvariti, koliko bomo uvaljavljali naše blagovne znamke, koliko bodo podjetja vlagala v raziskave in razvoj, koliko novih patentov ali dizajnov bomo zaščitili ... Strokovnjaki napovedujejo, da nas prihodnje leto žal čaka še en val krize, ki bo sicer nekoliko manjši, pravijo, da tokratna kriza v obliki črke W. Je pa res, da se uspešni podjetniki z recesijo sploh ne ukvarjajo kaj dosti, delajo s polno paro kot prej, so pozorni na konurenco in poskušajo s še večjo inovativnostjo najti nove trge tudi na Kitajskem, v Indiji, v Afriki ..."