Danilo Türk bo odločitev o razpustitvi parlamenta sporočil v sredo. Foto: EPA
Danilo Türk bo odločitev o razpustitvi parlamenta sporočil v sredo. Foto: EPA
Bo Türk že jutri razpustil parlament?

Pogovora pri predsedniku republike so se udeležili pravni strokovnjaki Franci Grad, Igor Kaučič, Lojze Ude, Miro Cerar, Ciril Ribičič in Rajko Pirnat.

Po besedah predstavnika za stike z javnostmi Boštjana Lajovica so strokovnjaki na posvetu bolj ali manj predstavili stališča, ki so jih v zadnjih dneh že povedali v javnosti. "Slišati je bilo spekter mnenj. Na podlagi teh mnenj in pa mnenj, ki jih je bilo slišati v zadnjih treh ali štirih dneh, se bo predsednik odločil, kako bo ravnal, odločitev pa bo sporočil v sredo," je povedal Lajovic.

Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič je povedal, da je na posvetu predstavil svoje stališče, da lahko predsednik parlament razpusti takoj, ko ni več nobene možnosti, da bi bil predlagan mandatar, in sicer še pred iztekom 30 dni.

"Vsi pa smo se strinjali, da to ni predsednikova obveza, ker ga v to ne sili noben akt, in da ne bo storil nič narobe, če bo počakal 30 dni," je dejal Ribičič.

Pravna dilema
V zadnjih dneh se je med pravniki namreč pojavila ustavno-pravna dilema, kdaj lahko predsednik republike razpusti parlament oziroma ali lahko to stori po izteku sedemdnevnega roka, v katerem je mogoče predlagati novega mandatarja, ali mora to storiti, ko preteče 30 dni.

Ustava namreč med drugim določa, da če v roku 30 dni po padcu vlade v DZ ni izvoljen noben drug mandatar in če razrešeni predsednik vlade ne zahteva vnovičnega glasovanja o zaupnici (temu se je Borut Pahor že odpovedal), predsednik republike razpusti parlament.

Bo Türk že jutri razpustil parlament?